Nanoteknoloji projesine, Avrupa'dan ödül

Ankara (AA)- Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir'in nanoteknoloji üzerindeki çalışması, 500 Avrupalı araştırmacının katıldığı elemeler sonucunda, "Avrupalı Genç Bilim İnsanı" ödülünü getirdi.

Çalışma, nanofotonik aygıtlar içindeki nanoyapıların aydınlanma, görüntüleme,algılama ve iletişim gibi işlevlerde kullanılmasını öngörüyor.

Proje tamamlandığında, beyaz ışık kaynakları, internet gibi hız gerektiren optielektronik anahtarlar gibi aygıtların olduğundan daha verimli çalışması sağlanacak.

Reklam
Reklam

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir, projelerinin Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde geliştirilen yeni hibrid, nanofotonik aygıtlar üzerine olduğunu söyledi.

Nanoteknolojide kullanılan nano yapıların farklı fonksiyonlarını ön plana çıkaracak şekilde bir araştırma yürüttüklerini kaydeden Demir, çalışmalarını şöyle anlattı:
"Nanofotonik aygıtların içinde farklı tür nanoyapılar yer alıyor. Bu nanoyapıları, biz farklı fonksiyonlarını ön plana çıkaracak şekilde kullanıyoruz. Bu fonksiyonlar arasında aydınlanma, görüntüleme, algılama ve iletişim gibi farklı işlevler var. Bu nanoyapılar bu işlevleri görecek şekilde aygıt içine yerleştiriliyor ve bu işlevleri de çok geniş
bir optik spektrum aralığında yapıyoruz. Bu mor ötesinden, görünür bölgeden kızılötesine kadar. Dolayısıyla bu yeni çalışmamız, yeni nano fotonik aygıtların içerisine nano yapıları koymak, bu nano yapıların farklı işlevlerini ön plana çıkarmak."

Reklam
Reklam

Projelerinin amacının yeni tür nano aygıtlar yapmak olduğunu söyleyen Demir, "Bu nano aygıtların özelliği de kendilerinin de moleküler boyutta olması. Çalışma tamamlandığında daha önce yapılan büyük boyuttaki bu tür aygıtlardan, çok daha verimli aygıtlar yapılabilecek" diye konuştu.

5 yıl sürecek çalışmanın organizasyonunun TÜBİTAK tarafından yapıldığına işaret eden Demir, mali desteğin ise Avrupa Bilim Fonu'ndan sağlanacağını ve bunun da yaklaşık 1 milyon 200 bin Avro dolayında olduğunu söyledi.

Demir, aralarında Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden de katılımcıların bulunduğu 20 bilim insanının ödül almaya hak kazandığını ifade etti.