Kırmızı çiçeklerin açmasıyla yazdan kalan günlerin bittiğini ve sonbaharın geldiğini haber veren narın faydaları saymakla bitmiyor. Anayurdu Asya olan nar ağacı, çok eski çağlarda götürüldüğü Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'da, özellikle Fransa, Kıbrıs, Tunus, İtalya, Türkiye, İspanya ve Arabistan'da yaygın olarak üretiliyor. Çeşitli iklim şartlarına kolaylıkla uyum sağlayan nar ağacı, Türkiye'de Batı ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştiriliyor.
Uzmanlar, sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri sayılan narı, her gün tüketilmesi gerekenler listesine koyuyor. Araştırmalar ise içinde en fazla antioksidan bulunan maddenin nar suyu olduğunu gösteriyor. Antioksidan, insanı kansere karşı korurken, günde bir bardak nar suyu, 10 bardak yeşil çaya karşılık geliyor. C vitamini bakımından zengin olan narda ayrıca demir ve potasyum da bulunuyor. Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, içeceğin antioksidan etkisini daha da arttırıyor.
Meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor. Enerji vitamini narda, C vitamini, demir ve potasyumun da bulunduğunu söyleyen uzmanlar, 100 gramında 62 kalorinin bulunduğunu, potasyum bakımından da zengin olduğunu belirtiyor. İçerdiği bazı kimyevi maddeler sebebiyle mide ve bağırsak hastalığı olanların, küçük çocukların ve hamile bayanların fazla kullanmamalarını tavsiye eden uzmanlar, midede şişkinlik ve gaz meydana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceğini ifade ediyor. Nar ağacının gövde, kök ve dal kabukları ise nişasta, mannit, asitler, tanen, punicin ve olkoloidler taşıyor. Narın bazı faydaları şöyle sıralanıyor:
"İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar, Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Kolesterol ve kan şekerini regüle eder, artmasını engeller. Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar. İshali önler, tedavide destek sağlar. Cilde pürüzsüz görünüm sağlar. Tansiyonu düzenler. Vücudu kansere karşı korur. Kalbi korur ve enerji verip yorgunluğu giderir. Kolesterol ve kan şekerini düzenler. Ayrıca tatlı nar mideyi kuvvetlendirdiği, boğaza ve akciğerlere
faydalı olduğu, öksürüğe iyi geldiği, ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalı olduğu idrar söktürdüğü ishali kusmayı kabızlığı kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi geldiği yazılır." İHA