Nar kabuğunun bilinmeyen faydaları

Nar kabuğunun sağlığa faydaları bilseniz çöpe atmaktan vazgeçersiniz!

Narın insan sağlığına birçok faydası var ancak kabuğunun da oldukça faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, nar kabuğunun faydalarını sıraladı ve nar kabuğunun nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.

Araştırmalarla faydaları desteklenmiş ve her geçen gün yeni bir faydası bulunan 'süper besinler' olarak adlandırdığımız grubun bir bakıma en yeni üyesi nar kabuğu! Faydaları saymakla bitmeyen antioksidan zengini narın kabuğu da sağlığınız üzerinde oldukça etkili.
Nar kabuğunun faydaları arasında; kötü kolesterolü düşürmek, immun sistemi güçlendirmek ve birçok kanser türüne karşı koruyucu olması on plana çıkıyor. Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliklere sahiptir. Ellagik asit kansere neden olan moleküllere bağlanarak onları çok önemli bir oranda etkisizleştirmektedir.

Özellikle ülkemizde birçok insan nar kabuğunun faydalarından habersiz olduğu için kabuğunu çöpe atıyor, oysa kabuktaki besin değeri mucizevi düzeyde yüksek bulunmuştur.

Nar kabuğunun sağlığa birçok faydası var
Nar kabuğu faydaları birçok hastalık riskini azaltacak ve kötü kolesterol seviyesini düşürecek düzeyde güçlü antioksidanlar olan flavonoidler, proantisiyanidler ve fenolik bileşikler içeriyor. Bu içeriğiyle özellikle kalp hastalıklarını önlemede büyük katkı sağlıyor.
Amerika da kalp hastalıklarının ölümle sonuçlanma oranı arttıkça, bu kötü gidişata dur demek amacıyla yapılan çalışmalarda kullanılan nar kabuğunun kalp hastalıklarının neden olduğu ölüm oranını azalttığı saptanmıştır.

Beslenme programınıza bu mucizevi besin ve kabuğunu da ekleyin!
Sağlıklı bir diyet ve yeterli egzersiz ile günlük beslenmenize bu mucizevi meyve ve kabuğunu da ekleyip düzenli olarak tüketen herkes yasam kalitesindeki farkı hissedecektir.

Geçmiş zamanlara bakıldığında özellikle Hindistan'da yaşayan insanların hastalıklardan korunmak için nar kabuklarını minik parçalar halinde doğrayıp güneşte kurutarak tükettikleri saptanmıştır.

Geçmişte yapılan çalışmalar nar kabuğunun kaynatılarak içilmesinin sakinleştirici etkisi üzerinde dururken bu formun ayrıca dizanteri, ishal, bağırsak solucanları ve daha birçok hastalıkta yararlı olduğu kabul edilmiştir.

Nar kabuğu nasıl kurutulur ve kullanılır?
Narın çekirdeklerini çıkarttıktan sonra soyma bıçağı kullanarak kabuğunu uzunlamasına kesebilirsiniz. Kestiğiniz nar kabuklarını güneşte kurutabilir ve kurutulmuş kabukları tamamen soğuduktan sonra bir kilitli torba ya da hava geçirmez bir kaba koyarak saklayabilirsiniz.

Ecza dolabınızda diyare (ishal), kolit, hemoroid tedavisi için ilaç olarak saklamak isterseniz asağıdaki formül tam size göre!

Malzemeler
½ su bardağı güneşte kurutulmuş nar kabuğu
1 çorba kaşığı kimyon tohumu
½ su bardağı kefir veya probiyotik yoğurt
Tat vermesi için kaya tuzu

Hazırlanışı
Nar kabuklarını 30 dakika sıcak suda beklettikten sonra tüm malzemelerle birlikte homojenize bir karışım olana kadar blender ile öğütün ve içine tat vermesi için tercihe bağlı olarak kaya tuzu ekleyebilirsiniz.

Kullanım dozu nasıl olmalı?
Bu karışımı ishal, dizanteri, kolit, hemoroid ve mide ağrısı durumunda bir günde 3-4 kez, 1/2 su bardağı ölçüsünde kullanabilirsiniz.

Nar kabuğu, tanen içeriğiyle çok güçlü bir astrenjandır (kanamayı durduran ilaç). Böylelikle bağırsaklardaki inflamasyonu azaltır, hemoroid kanamalarını önler ve intestinal sistemdeki tüm kanamaları durdurucu özelliği vardır.

Kısaca intestinal sistem hastalıkları, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltmak ve/veya tedavilerin etkinliğini artırmak için günlük beslenmenizde yeşil çayın yerini nar kabuğu çayının da almasını öneriyorum. Yapılan çalışmalar günde 2-3 fincan nar kabuğu çayının genel sağlık üzerinde olumlu etkilerinin ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.