Narenciye Ihracatında Laboratuvar Sorunu

Narenciye ihracatında her tır için ayrı istenen analizlerin çiftçinin bahçesinde yapılması gerektiği bildirildi.

Narenciye ihracatında her tır için ayrı istenen analizlerin çiftçinin bahçesinde yapılması gerektiği bildirildi.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özler, yaptığı yazılı açıklamada, her tır için ayrı ayrı analiz istenmesinin ihracatçı için zaman ve maddi kayba yol açtığını belirtti.

İhracatçının ihraç ettiği narenciye için tır başına 400 liraya yakın analiz ücreti ödediğini ifade eden Özler, narenciyede rekolte ve fiyatların düşük olmasından dolayı durumun ihracatçılar için yük teşkil ettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

İhracatçının her tır için Zirai Karantina, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü görevlilerinin üründen örnek alarak analize götürmeleri ve daha sonra sağlık sertifikası düzenlenmesini beklemek zorunda kaldığını dile getiren Özler, şunları kaydetti:

"Bu durum işi epeyce yavaşlatıyor. İhracatın yoğun olduğu dönemde akredite laboratuvar sorunu da yaşanıyor. Bununla ilgili zaten çok fazla seçenek de yok. Mesela bizim bölgemizde, Mersin'de, Adana'da ve Antakya'da birer tane var. Bu illerdeki ihracatçı firma sayısının 100-150 tane olduğu dikkate alındığında 2-3 tane laboratuvarla bu işin olması işleri açıkçası çok yavaşlatıyor. Sorunun çözümünün laboratuvar sayısının artırılması, tır başına değil de daha büyük tonajlarla analiz zorunluluğu olmalı. Her tır için ayrı ayrı yapılan analizler, üreticinin bahçesinde yapılabilmeli. Yani iş paketleme tesislerine bırakılmamalı."

Muhabir: Emrah Yorulmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: