Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, Diyarbakır Sosyal Kalkınma ve Geliştirme Derneği, Valilik ve Dicle Üniversitesi ile birlikte Diyarbakır Özel Rekabet Kurumu Fen Lisesi öğrencilerine yönelik, 'Madde bağımlılığı ve algı yönetimi konulu' konulu seminer verildi. Seminere, Vali Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Dicle Üniversitesi öğretim görevlileri, Emniyet Müdürlüğü Narkotik Bürosu'na bağlı polisler ve öğrenciler katıldı.
Vali Aksoy, uyuşturucunun Türkiye'nin önemli sorunlarından bir haline geldiğini, Diyarbakır'ın da bu anlamda bu sorunu yaşayan Türkiye'nin önemli illerinden biri olduğunu söyledi. Aksoy, şöyle dedi:
"Madde bağımlılığı konusu gençlerin hedef olarak seçildiği bu alana çekildiği hususların başında geliyor. Genç arkadaşlarımız çeşitli nedenlerle buna bir şekilde bulaştırılmaya çalışılıyor. Özellikle gençlerin bu tür konulara karşı bilinçli olması ve kendilerine karşı başlatılacak olan herhangi bir hamleyi önceden hissetmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda Türkiye geneli devlet ve hükümetimiz büyük duyarlılık içerisindedir. Birçok kurum ve kuruluşumuzun bu konuda önemli çalışmaları var. Özellikle uyuşturucu, madde bağımlılığıyla mücadeleyi sadece polisiye tedbirlerle yapmak mümkün değil. Bu işin sonuç kısmıdır. Önemli olan bu konuda başta bütün anne ve babalar hepimizin toplumu bu konuda bilinçlendirmektir. Çocuk ve gençler maalesef bu konularda aracı olarak kullanılıyor ve hedef kitle olarak seçiliyor. Diyarbakır'a baktığımızda özellikle terör olayları da başta olmak üzere çocukların kullanıldığını görüyoruz. Çocukların yeri okul, ailelerinin yandır. Hiçbir çocuk bu tür olaylarda kullanılmamalıdır. Bunun kullanılması ise kabul edilebilir değildir. Bu duruma herkesin tepki göstermesi gerekmektedir."
Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr.Mehmet Cemal Kaya, "Madde bağımlılığı' konulu bir yaptığı sunumda, uyuşturucu maddelerin kullanımı, bağımlılık ve insan vücudunda yarattığı zararları anlattı. Doç.Dr. Kaya, protokole ve öğrencilere verdiği sunum sırasında uyuşturucu maddenin temini sağlayan kişilerin, "Bu uyuşturucu değil, bak seni canlandıracak" dediklerini belirterek, "İlk başta keyif verici bir özellik sağlıyor kişi de bundan dolayı yanılıyor. 'Demek ki, bu uyuşturucu değilmiş' diyerek kullanmaya başlıyor kişi. Maddenin keyif verici özelliğidir. Bu keyif verici özelliğin sonuçları ağır olmaktadır" dedi.
Doç.Dr.Kaya, uyuşturucu ve bağımlılık yapan bu maddelerin denemeden önce defalarca düşünmek gerektiğini ifade ederken "Bağımlılık köleliktir. Geleceğinizi kendiniz yönlendirin" dedi.
POLİS MÜDÜRÜ "KEYİF DEĞİL, SAHTE İYİ OLUŞ HALİ"
Doç.Dr.Mehmet Cemal Kaya'nın sunumunun bitmesi ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Durmuş, söz alarak öğrencilere bazı bilgiler vermek istediğini söyledi. Durmuş, program dışında geldiğini, çok hazırlıklı olmadığını anlatırken, "Hocamız keyiften bahsetti. Ama kendisinin de müsaadesiyle küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Madde bağımlılığında keyiften bahsetmek mümkün değildir. Burada vurgulamak istediğim bu durum 'sahte iyi oluş' halidir. Sahte iyi oluş hali gençlerimizi yanıltan, toplumda keyif adı altında adlandırılan ve gençleri bir şekilde madde kullanımına iten sebeplerden biri aslında" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz