Narman'da Tandır Ve Güveç Yapımı

ERZURUM (AA) - Narman ilçesinde Şekerli Mahallesi'nde yaşayan 65 yaşındaki Mustafa Deniz, halk arasında "gav" olarak bilinen kırmızı renkli toprakla yaptığı tandır ve güveçlerle geçimini sağlamaya çalışıyor.

Narman ilçesinde Şekerli Mahallesi'nde yaşayan 65 yaşındaki Mustafa Deniz, halk arasında "gav" olarak bilinen kırmızı renkli toprakla yaptığı tandır ve güveçlerle geçimini sağlamaya çalışıyor. Yer tandırı yapımının çok zor olduğunu belirten Deniz, ilk olarak tandırın ham maddesi olan gav toprağı, mahallede bulunan bölgeden çıkartarak traktör ve el arabalarıyla yapılacağı yere getirdiğini anlattı. Burada toprağı, çamur yapmak için bir miktar saman ve su kullandığını ifade eden Deniz, "Kıvama gelene kadar ayaklarımızla çiğneyip bir gün bekletiyoruz. Daha sonra ufak top şekline getirip yerde yuvarladığımız çamuru, incelterek şeklini alacağı demirin üzerine bırakıyoruz. Bir buçuk metre yüksekliğe çıkana kadar bu işlemi yapıyoruz" dedi. Deniz, yapımında ortalama 150 kilogram toprak kullanılan bir tandırın, ortalama 5 günde tamamlandığını belirterek, kuruması için kendi halinde ve serinde beklettikleri tandırların tanesini 250 liradan sattıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz