Narsız nar ekşisi ve suyu…

Şanlıurfa'da bir çok köşebaşında satılan bu tehlikeye dikkat! Unutkanlığınızın nedeni bu şişeler olabilir?

Şanlıurfa’da 3 tanesi 5 liradan satılan nar ekşisi ve suyunda nardan eser olmadığı ortaya çıktı. Ucuz diye satılan şişelerle birlikte vatandaşın bol bol glikoz şurubu içtiği ortaya çıktı.

Gelişen tıp ve sağlık bilimleri gerçek nar ekşisinin her geçen gün bir başka faydasını ortaya koyuyor. Daha önce kanser hücrelerinin ilerlemesine engel olduğu tespit edilen nar ekşisinin, bu kez prostat kanserinin kemiğe ulaşmasını engellediği tespit edildi.

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, nar ekşisi ve suyundaki bileşikler hem kanser hücrelerinin ilerlemesine engel oluyor hem de prostat kanseri kimyasalının etkisini azaltıyor. Bu şekilde kanserle mücadelede hem zaman kazanılıyor hem de tedavi için uygun ortam koşulları temin edilebiliyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlar nar meyvesini, özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve olarak tanımlıyor. Nar ve türevleri bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu koruyor. İçeriğindeki bazı maddeler kan şekeri ve kolesterolü dengeliyor ve kalp sağlığını koruyor.

Tüm bu söylenenler gerçek bir nar suyu ve ekşisi için geçerli. Şanlıurfa’nın birçok cadde ve sokağında son yıllarda 3 tanesi 5 liradan nar ekşisi ve nar suyu satılıyor. 3 tane şişe yaklaşık 3 kilogram ağırlığında. Bir kilo nar ise mevsiminde bile 2 liradan aşağı değil.

Durumdan şüphelenen haber ekibimiz şişelerden birini incelemeye aldı ve gerçek ortaya çıktı. Nar ekşisinde aslında nardan eser olmadığı yani narsız nar ekşisi üretildiği ortaya çıktı.

Sözde nar ekşisi kapağı üzerindeki içindekiler kısmında şu muhteva yer alıyor; glikoz şurubu, içme suyu, strik asit ve tatlandırıcı. Glikoz şurubunun unutkanlığa yol açtığı biliniyor.

Nar suyunun olmadığı sözde nar ekşisi ve suyu ucuz fiyattan alıcı bulurken, gerçek nar suyu ve ekşisinin ise 15-20 lira arasında satışa sunulduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz