NASA Açıkladı: İnsanoğlu tekrar Ay’a ayak basabilir!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Ay yüzeyini tanımak için önemli bir adım atıyor. NASA, Artemis görevi kapsamında 2024 yılına kadar Ay’a göndermeyi planladığı VIPER isimli robotuyla Ay yüzeyinde su arayacak. Araştırma sonuçlarına göre insanoğlu tekrar Ay’a gidecek.

NASA’nın Ay’a tekrar gitmeyi düşünmediğini daha önce birçok kez sizlerle paylaşmıştık. Uzay denilince akla gelen ilk kuruluş olan NASA, ne kadar Ay yüzeyine insanlı bir görev planlamadığını düşünse de uzay araçlarını Ay yüzeyine göndermeyi ve Ay hakkında daha fazla veri toplamayı ihmal etmedi. Daha önce Ay’a gönderilen Lunar Reconnasisance Orbiter (LRO) gibi uzay araçlarından gelen bilgilerde Ay’ın birçok kesiminde su buzulu olduğunu gören NASA, su buzulları hakkında detaylı veriler toplayabilmek için Artemis görevini başlattı. Artemis görevi çerçevesinde NASA tekrar Ay’a çıkacak.

Reklam
Reklam

NASA AY’A UZAY ARACI GÖNDERECEK

NASA Artemis görevi kapsamında VIPER adını verdiği uzay aracını Ay yüzeyine göndermeye hazırlanıyor. VIPER Ay’ın güneyindeki derin yerlerde gezerek su buzulları arayacak ve buzulları test edip elde ettiği bilgileri Dünya’ya gönderecek. Peki ya her şey yolunda gider ve VIPER Ay’da su bulursa?

VIPER SAYESİNDE İNSANOĞLU TEKRAR AY’A GİDEBİLİR

VIPER Artemis görevini başarıyla yerine getirip Ay yüzeyinde su olduğuna dair bir kanıt bulursa NASA 2024 yılına kadar insanlı bir görev daha düzenleyecek. Bu görevde astronotlar VIPER’ın su bulduğu bölgeye giderek incelemelerde bulunacak ve Dünya’ya geri dönecek. Tabii her şey VIPER’ın Ay yüzeyinde su olduğuna dair bir iz bulmasına bağlı.

NASA ARTEMİS GÖREVİNİ ÇOK ÖNEMSİYOR

NASA Artemis görevi kapsamında ilk olarak VIPER’ı 2020 yılının aralık ayında Ay yüzeyine indirmeyi planlıyor. VIPER’ın araştırma yapmak ve veri toplamak maksatlı 100 günlük bir görev planı NASA tarafından oluşturulmuş bile. VIPER’dan gelecek ‘’iyi haberlere’’ göre ise 2024 yılına kadar ise NASA insanlı bir görev daha oluşturacak ve NASA astronotları tıpkı Neil Armstrong gibi tekrar Ay’a ayak basacak. Daha önce LRO uzay aracından alınan bilgileri dikkate alan NASA, bu anlamda Artemis görevini oldukça önemsiyor. Bunu VIPER görevinin proje yöneticisi Daniel Andrews’in sözlerinden de anlamak mümkün.

Reklam
Reklam

‘’UZAYDA YAŞAMANIN ANAHTARI SU’’

VIPER uzay aracının proje yöneticisi Daniel Andrews, yaptığı bir dizi açıklamada ‘’ Uzayda yaşamanın anahtarı su. Tıpkı burada olduğu gibi’’ diyerek görevin insanlık için önemini vurgularken yaptığı başka bir açıklamada ise NASA’nın 10 yıldır AY yüzeyinde su buzulları olduğunu bildiğinin altını çizdi ve ‘’ Asıl soru şu; Bu su kaynaklarının orada yaşamak için yeterli mi?’’ sözleriyle bu soruya en iyi cevabı VIPER’ın vereceğini söyledi. Umarız ki VIPER Ay yüzeyinde su izine rastlar ve biz de bir başka astronottan ‘’benim için küçük ama insanlık için büyük adım’’ sözlerini tekrar duyarız.

Anahtar Kelimeler: