NASA kurnazı

NASA’da görevli ilk Türk astronot olduğunu söyleyen ve inandırıcı olsun diye Ulaştırma Bakanlığı adına sahte belge bile düzenleyen Serkan Anılır, Japonya’yı karıştırdı.

Sahte astronotun icraatları üzerine NASA güvenliği devreye girdi.
Kendisini Türkiye’nin ilk sivil astronot adayı olarak tanıtan Serkan Anılır, Japonya’yı birbirine kattı. Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Anılır, Japon gazetelerine verdiği röportajda, bir dönem ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) 58 kişilik ekibi yönettiğini, şimdi ise Türkiye’nin resmi ilk sivil astronot adayı olduğunu söyledi. Röportajdaki beyanların gerçeği yansıtmadığına dair pek çok ihbar mesajı alan gazeteler, NASA’ya Anılır’ın burada eğitim alıp almadığını sordu. NASA’dan olumsuz yanıt alan gazeteler, durumu Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’ne bildirdi. Konuyu incelemeye alan büyükelçilik, Serkan Anılır’ın Ulaştırma Bakanlığı adına ‘Türkiye’nin ilk sivil astronot adayıdır’ yazılı bir sahte belge düzenlediğini tespit etti. Japon gazeteleri okurlarından özür dilerken, NASA güvenlik kuvvetleri konuyu incelemeye aldı. Japonya Uzay Geliştirme Ajansı da, Anılır’a ait olmadığını tespit ettiği 4 makalesini kronolojik listeden çıkardı.
**FOTOMONTAJ BİLE YAPTIRMIŞ**
Açıklamaların ardından konuyu araştırmaya karar veren gazeteler ilk olarak TÜBİTAK ile temasa geçti. TÜBİTAK’tan “Bizimle ilgisi yok, kendisini tanımıyoruz” yanıtı alan gazeteler, Anılır’ı bu kez NASA’ya sordu. NASA yetkilileri de Serkan Anılır adında kendilerinden eğitim almış bir kimse bulunmadığını kaydederek “Kesinlikle bu isimde birini tanımıyoruz ve böyle biri bizde hiç çalışmadı” yanıtını verdiler. NASA yetkilileri ayrıca söz konusu haber nedeniyle Anılır ile ilgili olarak güvenlik birimlerinin soruşturma başlattığını da bildirdiler. Bu arada Anılır’ın kendi web sitesine koyduğu astronot kıyafetli fotoğrafının da fotomontaj olduğu ifade edildi.
Söz konusu gazetelerin durumu bildirdiği Tokyo Üniversitesi de Serkan Anılır’a tüm bunlara açıklık getirmesini istedi. “Size ilk sivil astronot adayı olduğuma dair yazı getirebilirim” diyen Anılır, bir hafta sonra üniversiteye, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun imzasını taşıyan bir yazı verdi.
**ARIDURU İMZASI BİLE SAHTE**
Konuyu inceleyen Büyükelçilik, söz konusu belgenin sahte olduğunu tespit etti. Tokyo Büyükelçiliği durumu Ulaştırma Bakanlığı’na rapor etti Japon gazeteleri, özür yazısı yayınladı. Anılır’ın kendisine ait olduğunu bildirdiği akademik makalelerin birçoğunun başka araştırmacılara ait olduğunu, yayınlandığını söylediği bazı makalelerin ise yayınlanmadığı ortaya çıktı.
**Bize de ‘Japon NASA’sı JAXA’dayım’ demişti**
Serkan Anılır sadece Japonlar’ı değil Türkleri de kandırdı. Birçok basın kuruluşuna olduğu gibi 2006 yılında star Gazetesi’ne de bir röportaj veren Anılır, yarattığı senaryoyu aynen aktarmıştı. Gazetemize Japonlar’ın NASA’sı JAXA’da çalışan tek yabancı olduğunu söyleyen Anılır, Depremevi ve Uzay Asansörü projeleriyle ilgili bilgi vermiş, Japon kanalı NHK’da hazırladığı çocuk programının reyting rekorları kırdığını anlatmıştı.
**3.5 milyon yen yardım almış**
Gazete, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3.5 milyon Japon Yeni’ni 2006-2007 yılında bilimsel araştırma yardımı olarak ödediği Anılır’ın bu tarihlerde yayınladığı 4 akademik yayındaki çizimlerin ise çalıntı olmasından şüphelendiğini belirtti. Öte yandan Japonya’da yaşayan diğer akademisyenler ile Türk öğrenciler zor durumda kaldıklarını belirterek, Japonlar’ın kendi çalışmalarına da artık şüpheyle yaklaştıklarını belirttiler.
Star