NASA Mühendisi Cox: "Mars Yüzeyi, Orta Anadolu Coğrafyasına Benziyor"

NASA Jet İtki Laboratuvarı mühendisi Nagin Cox, Mars yüzeyinin, Orta Anadolu coğrafyasına benzediğini söyledi.

NASA Jet İtki Laboratuvarı mühendisi Nagin Cox, Mars yüzeyinin, Orta Anadolu coğrafyasına benzediğini söyledi.

Nagin Cox, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile ABD Büyükelçiliğinin ortaklaşa düzenlediği konferansta Mars uzay aracı "Meraklı"nın (Curiosity) gönderilme sürecini anlattı.

Rektörlük 100. Yıl Salonu'ndaki konferansta Cox, sunumuna Curiosity'nin Mars'a inerken geçirdiği serüveni gösteren videoyla başladı.

Mars yüzeyinin Türkiye'deki Orta Anadolu coğrafyasına benzediğini, uzay aracı inen yerde eskiden su bulunduğunu ve yaşam formları araştırıldığını anlatan Cox, 1976'da Viking isimli uzay aracı ile başlayan Mars yolculuğunu çok daha ileri bir aşamaya taşıdıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Curiosity'nin tasarımının 10 yıla yakın sürdüğünü vurgulayan Cox, teknolojiyi çok ileriye taşıdıklarını ve ilk defa bilim adamlarına "Mühendislik açısından bir sıkıntı yok, aracı istediğiniz yere indirebiliriz" dediklerini aktardı.

26 Kasım 2011'de fırlatılan aracın 5 Ağustos 2012'de Mars'a ulaştığını anımsatan Cox, uzay aracının Mars yüzeyine sağlam bir şekilde inmesi ile büyük bir coşku yaşadıklarını, ilk görüntünün gelmesiyle yaşadıkları mutluluğun iki kat arttığını kaydetti.

2020 yılında çok daha kapsamlı bir aracı göndermeyi planladıklarını bildiren Cox, bu çalışmaların insanlı seyahat öncesi önemli ipuçları vereceğinin altını çizdi.

Nagin Cox, ayrıca aya çok fazla uzay aracı gönderdiklerini belirterek, ayın kendileri açısından cazibesini yitirdiğini kaydetti.

Muhabir: Cüneyt Ateş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: