Nasreddin Hoca'nın Doğduğu Beldede Heyecan

Nasreddin Hoca'nın taş sandukasının Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunması üzerine, onun 1208 yılında doğduğu, o dönemde adı Hortu köyü olan Nasreddin

Nasreddin Hoca'nın taş sandukasının Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunması üzerine, onun 1208 yılında doğduğu, o dönemde adı Hortu köyü olan Nasreddin Hoca beldesinde heyecan yaşanıyor.

Nasreddin Hoca Belediye Başkanı Hüseyin İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nasreddin Hoca'nın 1208 yılında doğduğu, yetiştiği ve dini bilgilerini geliştirdiği Hortu köyünden 29 yaşında ayrıldığını belirterek, buradan sonra Sivrihisar'a oradan da Konya'nın Akşehir ilçesine gittiğini kaydetti.

Ünlü mizah ustasının taş sandukasının Sivrihisar ilçesinde bulunmasının kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden İlhan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Yıllar önce Nasreddin Hocamızın kızı Fatma Hatun'un da mezar taşı Sivrihisar'da bulunmuştu. Hocamızın mezarının burada bulunması bizi şaşırtmadı. Bu habere çok sevindik. Yıllarca 'Nasreddin Hoca' denince Akşehir'in ismi geçiyordu. Şimdi, gerçekler ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın kayıtlarında Nasreddin Hocamızını burada doğduğu ve yaşadığını kanıtlanmıştır. 2007 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Eskişehir Özel İdaresi tarafından evinde başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Şu anda içinde teşhir ve tanzim çalışmaları devam ediyor. Evin çatısını yapacağız."

İlhan, her yıl haziran ayının ilk haftasında beldede düzenlenen "Nasreddin Hoca'yı Anma ve Doğum Şenlikleri"nin bu sene daha coşkulu kutlanacağını bildirdi.

Belde sakinlerinden Adem Çakır da en kısa zamanda Nasreddin Hoca'nın mezarının Sivrihisar'da bulunduğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmesi gerektiğine değinerek, beldede turistlere yakışır bir düzenleme yapılmasını istediklerini anlattı.

Reklam
Reklam

İsmet Kocabay ise taş sandukanın Sivrihisar'da bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Necati Şahan da Nasreddin Hoca'ya herkesin sahip çıkmasının normal bir durum olduğunu ancak onun mezarının Sivrihisar'da bulunduğunun tespit edildiğini anımsattı.

Ali Şahan ise Nasreddin Hoca'nın mezarının ilçede bulunmasının beldenin ve ilçenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

-"Dünyanın merkezinin Sivrihisar olduğu kanıtlandı"-

Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nasreddin Hoca'nın taş sandukasının belediyede muhafaza altında olduğunu hatırlattı.

Her Sivrihisarlı'nın Nasreddin Hoca'nın torunu olduğunu kaydeden Arslan, şöyle devam etti:

"Bundan gurur duyuyoruz. Hoca'nın Akşehir'de Allah'ın rahmetine kavuştuğunu biliyorduk ancak Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan ve AÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahur Tulum hocalarımızın bulduğu sanduka, Nasreddin Hoca'nın Sivrihisar'da yaşamını kaybettiğinin belgesidir. Akşehir'de türbesi var ancak ellerinde böyle bir belge yok. Sivrihisar olarak yapacağımız türbe proje yarışmaları sonrası, O'na ve kızı Fatma Hatun'a yakışır bir türbe inşa edip ziyarete açacağız. Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği doğrultusunda Nasreddin Hoca'ya ve Sivrihisar'a yakışır bir türbe inşa edeceğiz. Dünyanın merkezinin Sivrihisar olduğu kanıtlandı. El ele verip, türbeyi yaparak Nasreddin Hoca'yı ölümsüzleştireceğiz. Heyecanlanmamak elde değil. İçim içime sağmıyor. Akşehir, buna saygı duymalıdır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz