Nasreddin Hoca’nın Envanteri Çıkarılmalı Önerisi

53. Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri etkinlikleri kapsamında konferans veren Gediz Üniversitesi Türk Dili...

53. Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri etkinlikleri kapsamında konferans veren Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar, Nasreddin Hoca’nın envanterinin çıkarılması gerektiğini ifade etti.

53. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri, konserler, tiyatro gösterileri ve eğlenceli aktivitelerin yanı sıra kültürel etkinlerle sürüyor. Bu kapsamda Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar, Akşehir Kültür Merkezi’nde "Bir Kültür Elçisi Olarak Nasreddin Hoca" konulu konferans verdi. Nasreddin Hoca vasıtası ile Nasreddin Hoca kültürünü ve mizahının anlatılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bayraktar, Hoca'nın nüktelerinin uluslararası diplomaside de kullanılması gerektiğini söyledi. Nasreddin Hoca'nın tanıtımı için önerilerde de bulunan Bayraktar, Nasreddin Hoca envanteri çıkarılması gerektiğini de ifade etti.

Reklam
Reklam

Nasreddin Hoca'nın tasavvufi yönünün göz ardı edildiğini belirten Doç. Dr. Bayraktar, Nasreddin Hoca'yı ulusal platforma taşıyabilmek için, yeni bir kimliğin şart olduğunu vurguladı. Hoca'nın bilim adamı, kimliği gibi birçok özel yönünün yeniden keşfedilmesi gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Bayraktar, "Nasreddin Hoca özellikle Osmanlı topraklarının kültür kahramanıdır. Bu kültür dönemi ve o dönemde hakimiyet altında yer alan topraklar önemli bir misyondur. Avrupa'da, Balkanlarda, Afrika'da Nasreddin Hoca'yı iyi anlatmalıyız” dedi. Nasreddin Hoca hakkında dünyada henüz bir külliyat olmadığını aktaran Doç. Dr. Bayraktar, "Nasreddin Hoca'yı yeteri kadar anlamıyor ve anlatamıyoruz. Bu konuda en büyük eksikliğimiz bilgisizliğimizdir. Nasreddin Hoca yerel olduğu kadar evrenseldir. En kısa zamanda Nasreddin Hoca Külliyatı çıkarılmalıdır. Akşehir'de bir kültür ve turizm bölgesi oluşturulmalı. Milli Eğitim Bakanlığı derslerde Nasreddin Hoca fıkralarına yer vermelidir" diye konuştu.

Konferansın ardından Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar'a plaket verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: