NATO ile AB arasında "korsan" ittifakı

BRÜKSEL (İHA) - Yılda iki kez gerçekleştirilen NATO Askeri Yüksek Komite toplantısının ikincisi dün ve bugün Brüksel'deki NATO ana karargahında yapıldı.

Teknik konuların ele alındığı yıllık olağan toplantıda ana gündem maddeleri Pakistan, Afganistan, deniz korsanları ve Kosova oldu. Toplantı sonrası kısa bir basın brifingi düzenleyen Komite Başkanı Admiral Giampaolo Di Paola deniz korsanları ile ilgili olarak, "Bu konu hakkında AB ile eşgüdümlü çalışıyoruz. Toplantımızda bugüne kadar yapılanları ve bundan sonra yapılması gerekenleri konuştuk. Korsanlık, sanıldığından çok daha geniş bir alanı etkileyen bir konu ve ucu küresel denizyolları güvenliğine
kadar uzanıyor ki bu da bu konuyu sadece bölge sularından geçen ülkeleri değil tüm ülkelerin ilgi alanına çekiyor. Bugün dünyada ticaretin yüzde 80'i deniz yoluyla yapılmaktadır ve buna enerji akışı da dahildir. Uluslararası sularda ve açık denizlerde meydana gelen tehditler global ekonomiye yapılan tehditlerdir. Şimdilik İtalyan, İngiliz ve Yunan savaş gemileri başta gıda yardımı programları çerçevesinde seyir eden gemiler olmak üzere belli sayıda eskortluk görevini yerine getiriyor. Bizim buradaki toplantıda ele aldığımız bu görevin özelde ülkelerden NATO'ya ve AB savunma organizasyonlarına devri sürecidir ve NATO ile AB arasında oldukça başarılı bir işbirliği söz konusudur. Korsanlık konusunda uzun vadeli çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sadece askeri değil politik yaklaşımların da gerekliliğini ifade eden Di Paola, uzun vadeli çözümün sağlanması halinde açık denizin sadece "iyi adamlara açık kötü adamlara kapalı" olacağını belirtti.

Afganistan konusuna da değinen Admiral Di Paola, NATO ile Pakistan arasındaki işbirliğinin giderek arttığını ve bunun kendilerini memnun ettiğini söyledi. İstikrarlı ve barış içinde bir Afganistan'ın herkesten çok Pakistan'ın çıkarına olacağını öne süren Di Paola, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in önümüzdeki ay bu ülkeye ziyarette bulunacağını açıkladı.

Kosova konusundaki bir soru üzerine ise Di Paola, "Kosova'da herhangi bir güvenlik açığı bulunmamaktadır ve burada da AB ile olan işbirliğimiz mükemmel düzeydedir" diye konuştu.