NATO karşıtlarının gaz bombası korkusu

ADANA (İHA) - NATO karşıtları, 28-29 Haziran'da düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde ve sırasında İstanbul'da gerçekleştirecekleri eylemlerde, güvenlik kuvvetlerinin göz yaşartıcı gaz bombası kullanmasından korkuyor.

NATO Karşıtları Özgürlükçü Koordinasyonu'nun internetten yandaşlarına "Eylem için faydalı bilgiler" başlığıyla yaptığı duyuruda, zirve sırasında düzenlenecek eylemlere devletin ve başta CIA olmak üzere tüm dünyadan gelen ajanların hoşgörüyle yaklaşmayacağı vurgulandı. Bu durumda eylemcilerin ellerindeki imkanları ve hangi durumda ne yapacaklarının bilinmesi gerektiği belirtilen uyarıda, alınması gereken tedbirlere yer verildi. Eylemlerde gözleri gaz bombasının etkisinden korumak için yüzücü gözlüğü, gaz bombası kullanıldığında gaz maskesi etkisi yapan kalın ameliyat maskesi, ıslak mendil ve limon suyu, yüzü örtmek için siperlikli şapka, kep yada kapşonlu bir kıyafet, ele gelebilecek darbelerden korunmak için deri eldiven, eşyaları içine koyabilmek için fermuarlı heybe, çanta yada büyük cepli pantolon, yüzü kapayabilmek için yazma, eşarp, koşmaya elverişli kıyafet ve ayakkabı ile burkulma gibi durumlar için de lastikli sargı bezi bulundurulması gerektiği anlatıldı.
Eylemler sırasında, Selanik'te 19-21 Haziran 2003 tarihlerinde düzenlenen AB zirvesine karşı gerçekleştirilen gösterilerdeki gibi güvenlik kuvvetlerinin göz yaşartıcı bomba kullanılırsa bu gaza karşı ameliyat maskesi, ıslak mendil veya limonlu suyun fayda etmeyeceği hatta kafanın yarısını kapatan lastikli gaz maskelerinin dahi yeterli olmayacağı ifade edildi. Uyarı da ayrıca, "Yüzücü gözlükleri de içeri gaz sızdırmıştı, gaz maskesi bulunursa iyi olur. Kalın inşaat eldivenleri gerekli, sıcak gaz bombalarını el yakmadan fırlatabilmek için önem taşıyor" denildi.

Reklam
Reklam

Gazın en çok gözleri, yüzü, omuz bölgesini ve elleri etkilediği belirtilen uyarıda, gazın etkisini hafifletmek için asla su kullanılmaması, lensi olanların da kesinlikle lenslerini çıkartmaları gerektiği vurgulandı.

Uyarıda, gözaltına alınılması halinde izlenecek yöntemlere de yer verildi. Cumhuriyet savcısının talebi ve mahkeme kararıyla gözaltı süresinin 7 güne kadar uzatılabileceği hatırlatılırken sorgu sırasında öncelikle kimlikle ilgili soruların doğru olarak cevaplandırılması gerektiği aksi bir durumun daha sonra daha büyük sorunlar oluşturabileceği kaydedildi.