Nato Komutanı Philip Breedlove, Patriot Sistemini Denetledi

Yusuf BAŞTUĞ- Akif ÖZDEMİR/ADANA, Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşı Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Hollanda tarafından 26 Ocak 2013'te İncirlik Hava

Yusuf BAŞTUĞ- Akif ÖZDEMİR/ADANA, Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşı Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Hollanda tarafından 26 Ocak 2013'te İncirlik Hava Üssü ile Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı'na kurulan 2 Patriot hava savunma sistemlerinin süreleri doldu. Bunların yerine İspanyol hükümeti tarafından gönderilen Patriot sistemi, sadece Adana Havalimanı yanındaki Korgeneral Recai Engin Kışlası'na konuşlandırıldı. Hollandalıların aksine İncirlik Hava Üssü'ne hava sistemi kurulmazken, 150 personeli bulunan İspanya'nın kurduğu bir bataryaya bağlı 10 füze rampası 5'i aktif hale getirildi.
MERKEZİ İNCELEDİ
NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları'nın katılımıyla Antalya'da yapılan toplantıya katılan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Amerikalı General Philip Breedlove, İspanya hükümetince Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı'nın da içinde bulunduğu Korgeneral Recai Engin Kışlası'ndaki Patriot sistemini inceledi. Adana 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bahadır Satı Köse ile Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin'in de eşlik ettiği Philip Breedlove, İspanyol Patriot Savunma Birliği Komutanı Jorge Manuel Cotorroelo'dan sistemle bilgi aldı. İncirlik Üssü'nde görevli ABD askerleri ve ABD Adana Konsolosluğu yetkililerinin de eşlik ettiği Philip Breedlove, Patriot sistemlerinin yönetildiği batarya merkezini inceleyip
İspanyol askerlerle tokalaştı ve anı fotoğrafı çektirdi.
'TÜRKİYE'NİN SINIRI NATO'NUN SINIRIDIR'
Ziyaretin ardından Patriot bataryası önünde açıklama yapan Philip Breedlove, "Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu görevimin en güzel tarafı. Son birkaç gündür mükemmel ev sahipliği yapan Türkiye'ye teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye'nin NATO ittifakının müşterek savunmasına ve bölgenin istikrarına katkı koyan çok iyi bir müttefik olduğunu anlatan Philip Breedlove, şöyle devam etti:
"Suriye'den gelebilecek balistik füzelerin Türkiye'nin güney doğusunu tehdidine karşı Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmek için yaptıkları katkı ve desteklerden dolayı burada 24 ay görev yapan Hollanda'ya, şimdi İspanya'ya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne teşekkür ediyorum. Türkiye'nin istediği doğrultusunda yapılan bu kuvvetlerin intikali, üyelerimizin korunması ve savunması olan NATO'nun asıl görev gereğidir. Güvenlik görevimiz için önemini sürdürmektedir. Çünkü Türkiye'nin sınırı aynı zamanda NATO'nun sınırıdır. Müttefiklerimizin yaşamsal misyona bağlı omlarından dolayı müteşekkirim."
'DÜŞEN BOMBALAR, PATRIOT ŞEMSİYESİNİN DIŞINDA'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Philip Breedlove, Suriye tarafından ateşlenen ve Hatay'a düşen bombalar, Patriot sisteminin bu bombaları neden engellemediği ve Patriot sisteminin ne kadar süreyle kalacağı yönündeki sorulara şöyle yanıt verdi:
"Patriot füzeleri burada belli bölgelerin savunması için konuşlanmış durumda. Hatay'a ve Reyhanlı gibi ilçelere düşen bombalar ve füzeler, Patriot şemsiyesinin dışında kalan bölgeler. Burada bir tane İspanyol Patriot bataryası var. Savunma bölgesi de NATO ve Türkiye Savunma Bakanlığı arasında yapılan koordinasyon sonunda belirlendi. Şu anda Suriye sınırları içerisinde ateşlenen bütün füzelerin hedefleri Suriye içerisindeki hedefler. Türkiye'ye düşen füzeler ise yanlışlıkla ateşlenen ve yönünü şaşıran veya değiştiren füzeler. Biz Suriye'de füzelerin ateşlendiği yer ve hedeflendiği yerleri rahatlıkla biliyoruz. Buraya düşen füzeler yanlışlıkla ateşlenenler veya füzedeki yanlışlıktan dolayı düşenlerdir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: