''NATO programına davet ediyorum''

İSTANBUL (İHA) - NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri ve Avrupa'daki ABD Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph W. Ralston, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusundaki sorunu çözmek için bir anlamda fedakarlık yaptığını ifade ederek, AB'nin de aynı şekilde fedakarlık ve gayret göstermek zorunda olduğunu söyledi.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri ve Avrupa'daki ABD Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph W. Ralston, Ulusal Strateji Dergisi tarafından Ritz Carlton Oteli'nde "NATO-Rusya Federasyonu, ABD-Rusya Federasyonu'nun yakınlaşmasının Türkiye ve bölge açısından olası etkileri" konulu bir konferans verdi. Konferansa, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, emekli Orgeneral ve Ulusal Strateji Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Çevik Bir, bazı emekli kuvvet komutanları katıldı.

Reklam
Reklam

Soğuk savaş döneminde Türkiye'nin NATO ittifakının en güçlü kuvveti olduğunu dile getiren Orgeneral Ralston, Türkiye'nin, Avrupa-Atlantik Bölgesi'ndeki barış ve istikrara katkısının sadece askeri alanda kalmadığını, bunun ötesinde barış ve istikrarın unsuru olduğunu belirtti.

NATO ile Rusya arasındaki ilişkileri anlatan Orgeneral Ralston, Rusya'yı NATO programlarına katılmaya davet ettiğini söyledi. Rusya ile ABD arasındaki askeri ilişkileri, "Nasrettin Hoca'nın eşeğe ters binmesine" benzeten Ralston, "Nasrettin Hoca eşeğine ters binmiş ve gidiyormuş. Neden böyle gittiği sorulunca, 'eğer arkanızdan gelsem siz beni göremezsiniz, önünüzden gitsem ben sizi göremem, ama bu şekilde gidersem hem birbirimizi görürüz hem de görüşürüz' demiş. Artık ortak çıkarlarımıza yönelik ortak tehlikelerden korunmak için yeni işbirliği fırsatları arayarak ilerliyoruz. Burada Türkiye'nin önemli bir rolü var. Türkiye barışa, istikrara her zaman katkıda bulunmuştur" dedi.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Orgeneral Ralston, olası bir Irak operasyonda NATO'nun konumunun ne olacağının sorulması üzerine, Avrupa'da 93 ülke bulunduğunu, NATO'nun bunlardan sorumlu olduğunu belirterek, "Irak bu 93 ülkeden biri değil, bu sevindirici. Irak konusunda bir şey söylemeyeceğim" dedi.

Reklam
Reklam

Kuzey Irak'taki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de Orgeneral Ralston, "ABD olarak Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösteriyoruz. Konunun hassasiyetini biliyoruz. Türkiye için de hassas bir konu. ABD'nin niyeti Irak'ın toprak bütünlüğünü her zaman korumaktır" diye konuştu.

"NATO güçleri Irak'a karşı kullanılacak mı?" şeklindeki bir soru üzerine de Orgeneral Ralston, "NATO'nun 19 daimi ülke temsilcisi Brüksel'de bir araya gelir, NATO'ya bir görev verirlerse, askeri kanat olarak görevi yerine getiririz. Bu kararı Kuzey Atlantik Konseyi verecek. Konseyde böyle bir karar alınmadı. Dolayısıyla Irak'a askeri harekat söz konusu değil. Konunun tartışılmasını yerinde bulmuyorum" şeklinde cevap verdi.

Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği'ne (AGSK) ilişkin bir soru üzerine de, Orgeneral Ralston, AB ile NATO arasında katılımla ilgili sorunların bulunduğunu söyledi.

Sorunların aşılması için siyasi alanda önemli çabaların gösterildiğini dile getiren Ralston, "Türkiye, AGSK konusunda bir anlamda sorunu çözmek için fedakarlık yapmıştır. Ama artık top Avrupa sahasındadır. AB de aynı şekilde fedakarlık ve gayret göstermek zorundadır. Her iki taraf iyi niyetli olursa katılma sorunları çözülebilir ve AB ile NATO arasındaki işbirliği en iyi şekilde güçlendirilir" dedi.

Reklam
Reklam