NATO: Rusya Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ediyor

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'yı Ukrayna'nın "egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekle" suçladı, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik kriterlerini karşılaması halinde örgüte üyelik başvurusunu değerlendireceklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'yı Ukrayna'nın "egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekle" suçladı.

NATO büyükelçilerinin Rus askerlerinin Ukrayna'ya girdiği yönündeki haberlerin ardından bugün Brüksel'de olağanüstü gündemle yaptıkları toplantının ardından açıklamalarda bulunan Rasmussen, Rusya'nın "yasa dışı bir şekilde Ukrayna sınırları içine girdiğinin açık olduğunu" söyledi.

Rasmussen, "Bu münferit bir olay değil, bağımsız bir devlet olan Ukrayna'nın istikrarını bozmak için birkaç aydır devam eden tehlikeli gidişatın bir parçası" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Bu Ukkrayna'nın egenemenlik ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlalidir." diyen Rasmussen, Rusya'nın bu tutumunun Ukrayna'daki krizin barışçıl çözümü için sarfedilen çabaları baltaladığını da belirtti.

Moskova'ya "yasa dışı askeri faaliyetlerine son vermesi" çağrısında bulunan NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik kriterlerini karşılaması halinde örgüte üyelik başvurusunu değerlendirmeye de açık olduklarını ifade etti.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, bugün, ülkesinin hiçbir bloğa üye olmamasına yönelik politikasının son bulmasını öngören yasa tasarısını parlamentoya göndereceklerini açıklamıştı.

Halen hiçbir askeri ittifakın parçası olmayan Ukrayna bu girişiminin ardından NATO'ya üye olmak istiyor.

"Rusya'nın işgali"Dün uydu görüntülerini basınla paylaşan NATO, Rus birliklerinin Ukrayna'ya girdiğini söylemiş ve "1000'in üzerinde Rus askeri Ukrayna'da" demişti.

Rusya ise komşu ülke Ukrayna'ya asker gönderildiği iddialarını kabul etmiyor.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, krizden Ukrayna hükümetini sorumlu tutuyor ve isyancıların denetimindeki Donetsk ve Luhansk kentlerinin kuşatma altında olmasını, İkinci Dünya Savaşı sırasında Leningrad'ın Nazilerce kuşatılmasına benzetiyor.

Reklam
Reklam

Ukrayna'da Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiği Nisan ayından bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti.

Rusya yanlısı ayrılıkçı militanların son olarak güney bölgelerinde yeni bir cephe açarak kıyı şeridine ulaşması ülkedeki tansiyonun tekrar yükselmesine neden olmuştu.

Azak Denizi'ndeki önemli liman kentlerinden Mariupol yakınlarında yoğun çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Ayrılıkçılar dün de Novoazovsk kentini ele geçirmişlerdi.

Rusya'nın Mart ayında ilhak ettiği Kırım'a bağlantıyı sağladığı için Mariupol'ün stratejik önemi olduğu belirtiliyor ve ayrılıkçıların bu şehri ele geçirmesi durumunda önemli bir lojistik destek üssüne sahip olabilecekleri ifade ediliyor.

Bölgede Ukrayna ordusu birliklerinin ayrılıkçılar tarafından birden fazla yerde çembere alındığı da belirtiliyor.

Batılı ülkeler Rusya'nın Ukrayna içerisinden geçerek Kırım'a ulaşan bir koridor oluşturmak istediğinden endişe ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko dün ülkesinin "Rusya'nın işgali altında olduğunu" söylemişti.

Reklam
Reklam

Poroşenko önümüzdeki hafta Galler'de yapılacak NATO zirvesine de katılacak ve ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek.