NATO Savunma Bakanları toplantıları sona erdi

Noordwijk AA– NATO üyesi 26 ülkenin savunma bakanlarının sonbahar dönemi gayri resmi olağan toplantıları, çeşitli dayanışma ve irade mesajlarıyla sona erdi.

Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edildiği, resmi niteliği ve zabıtları olmayan toplantıların ana gündem maddelerini Afganistan, Kosova ve güncel koşullara kendini uyarlama arayışındaki ittifakın "dönüşümü" konuları oluşturdu.

Savunma bakanlarının iki gün süren toplantıları sürecinde, terörizmle mücadele unsurunu "daimi gündem maddesi" olarak algılayan NATO'nun müttefikleri, Milli Savunma Bakanı Gönül tarafından Türkiye'deki son gelişmeler ve kararlar hakkında bilgilendirildi.

Reklam
Reklam

Gönül, konuşma ve temaslarında, "konunun ciddiyeti ve hassasiyeti çerçevesinde, önemli can kaybına neden olan, Kuzey Irak'tan kaynaklanan son PKK terör saldırıları ve TBMM'de kabul edilen, Türkiye'nin meşru savunma hakkının bir gereği olan tezkere konusunda" müttefikleri bilgilendirdi.

Gönül, "bugüne kadar yürütülen çabaların ve son olarak teröristlerle mücadele konusunda Irak'la imzalanan işbirliği anlaşmasının beklenen sonuçları henüz vermediğini, pek çok insan kaybına neden olan terör saldırılarının kamuoyunda haklı bir infiale yol açtığını, sabırların tükendiğini" muhataplarına anlattı.

Gönül, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve bu ülke ile ilişkilerine verdiği önemi vurgulayarak Irak toplumunun hiçbir kesimiyle husumet ulunmadığını kaydetti.Türkiye'nin diplomatik çabaları da sürdürdüğünü belirten Gönül, bu çerçevede Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin son açıklamalarının dikkatle not edildiğini, terör örgütü PKK'nın Irak'taki faaliyetlerinin engelleneceği yönündeki taahhütlerin artık süratle hayata geçirilmesinin beklendiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Ankara hükümetinin terörle mücadeledeki kararlılığını güçlü ifadelerle teyit eden Gönül, NATO müttefiklerinin de terörün her çeşidine karşı birlik ve dayanışma içinde olmaları gereğini vurguladı.

Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından oluşturulan ve 2003 yılından beri NATO tarafından yönetilen 41 bin askerli Uluslararası Destek Gücünün (ISAF) ihtiyaçlarını ve karşılaştığı sorunları ele alan bakanlar, "özel ve sivil sektörden helikopter kiralama" gibi seçenekleri de değerlendirerek, ISAF'a katkı arayışlarını sürdürdüler.