NATO Toplantısında, Afganistan ele alındı

Brüksel (AA) - NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan'da sağlam ve emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, "Hiç kimse NATO'nun bölgeden kovalanacağı illüzyonuna kapılmasın" dedi.

Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edildiği NATO Savunma Bakanları olağan toplantısında, Afganistan Savunma Bakanı Abdülrahim Vardak, NATO'nun Afganistan'daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin ve ortak ülkelerin savunma bakanlarının da katılımıyla Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nin (ISAF) sorumluluk alanının genişlemesi ve artan saldırılar ele alındı.

Reklam
Reklam

NATO Genel Sekreteri de Hoop Scheffer, Afgan Bakan Vardak'la düzenlediği ortak basın toplantısında, önlerindeki görevin kolay olmadığını, tehdit ve tehlikeler içerdiğini belirterek "Açık konuşacağım; yeniden yapılanma ve kalkınma için acil olarak daha fazla kaynak gerekiyor" dedi.

Afganistan hükümetinin de aynı şekilde yolsuzlukla mücadele, iyi yönetim ve güvenin artırılması yolunda aktif adımlar atmasını isteyen de Hoop Scheffer, "Sağlam ve emin adımlarla ilerliyoruz. Hiç kimse NATO'nun bölgeden kovalanacağı illüzyonuna kapılmasın" diye konuştu.

Afgan Bakan Vardak ise "ülkede güvenlik ve refahın artırılmasıyla radikallerin marjinalleşeceklerini" söyledi.

Taliban'ın, sorumluluk alanlarının Amerikalılardan ISAF'a geçiş sürecini fırsat bilerek saldırılarını yoğunlaştırdığını anlatan Vardak, gelecek birkaç ay bu sürecin devam edebileceğini bildirdi. Vardak, "Bence kısa bir zaman diliminde güneydeki güvenlik durumunda önemli bir değişiklik olacak. Bundan kesinlikle eminim" diye konuştu.