NATO üsleri hakkında açıklama yaptı

İZMİR (İHA) - NATO Hava Unsur Komutanlığı, Urla'da kurulacağı öne sürülen NATO üssü hakkında bazı kaynaklarda yer alan haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

NATO Hava Unsur Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "NATO İzmir Müttefik Hava Unsur Komutanlığı, 11 Ağustos 2004 tarihinde İzmir Şirinyer'deki Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'nda faaliyete geçmiştir. Söz konusu komutanlık daha önce Airsouth adıyla İtalya'nın Napoli kentinde bulunmaktaydı ve NATO'nun yeniden yapılanma süreci çerçevesinde yeri değiştirilerek İzmir'de kurulmuştur. NATO İzmir Müttefik Hava Unsur Komutanlığı, mevcut altyapıyı daha da geliştirmek amacıyla geniş kapsamlı faaliyetler başlatmış olup, bu faaliyetleri desteklemek için gerekli yatırımlar yapmaktadır. Ancak, komutanlığın İzmir dahilinde veya çevresinde başkaca herhangi bir yerde ilave bir üs kurmakla ilgili hiç bir girişimi olmadığı gibi, kendisine böyle bir projeyi gerçekleştirmesi için herhangi bir emir de verilmemiştir. NATO İzmir Müttefik Hava Unsur Komutanlığı'na İzmir'in içinde veya civarında, Urla'da veya Karaburun Yarımadası'nda ilave NATO tesislerinin kurulmasına dair herhangi bir plan ile ilgili bir bilgi ulaşmamıştır" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklama, "Türkiye, halen ülke genelinde çeşitli yerlerde birkaç NATO tesisine ev sahipliği yapmaktadır. NATO'ya üye ülkelerin tamamınca onaylanmış olan NATO Kuvvetlerinin Statüsü Anlaşması uyarınca üye ülkeler, kendi askeri üs ve tesislerinin NATO tarafından kullanılmasına kendi özgür iradeleriyle izin vermekte ve söz konusu tesisleri NATO'nun maksatları için tahsis etmektedir" ifadeleri ile son buldu.