Riga (AA)- Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilatı (NATO) üyesi 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan Riga zirvesi, İttifak üyeleri arasında uzlaşma sağlayarak, "gelecek belirlemek" hedefiyle bugün başlıyor.
Letonya'nın başkenti Riga'da, Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edileceği zirvede, müttefiklerin "NATO'nun siyasi ve askeri dönüşüm süreci"ni ele almaları öngörülüyor.
Prag'da 2002'de düzenlenen zirvenin ardından NATO'nun son olağan zirvesi 2004 yılının haziran ayında İstanbul'da yapılmış, daha sonra, ABD Başkanı George Bush'un Avrupa ziyareti çerçevesinde, geçen yılın şubat ayında, Brüksel'de olağanüstü bir zirve gerçekleşmişti.
Riga zirvesi, eski SSCB topraklarında düzenlenmesi açısından da önem taşıyor ve Moskova'nın "rahatsız bakışlarına" hedef oluyor. Riga'da, NATO açısından "hayati" önem taşıyan "Afganistan dosyası"nı kapsamlı olarak ele alacak olan liderler, siyasi açıdan, İttifak dışı ülkelerle ortaklık ve işbirliğinin geliştirilmesi konusuna ağırlık verecekler, askeri açıdan da NATO komutasındaki operasyonların "daha etkin" hale getirilmesinin yöntemleri üzerinde uzlaşma arayacaklar.
NATO'nun sivil ve askeri yetkilileri, İttifak için "gerçek bir sıkıntı kaynağı" olarak nitelendirilen Afganistan operasyonunun başarısının önemine değinirken, "eksikliklerin giderilmesi gereği" üzerinde duruyor ve "NATO ne pahasına olursa olsun Afganistan operasyonunu başarıyla sonuçlandırmalıdır. Aksi, İttifak'ın sonu olur" görüşünü savunuyor.
Askeri kanat, Afganistan operasyonunun başarısı için eksikliği hissedilen asker ve teçhizat açığının müttefiklerce kapatılması için siyasi kanatta yoğun çaba harcanmasında ısrar ediyor. İttifak üyesi ülkelerin liderlerinin, Acil Mukabele Gücü (NRF) dosyasını da tamamlamaları ve bu oluşumun "tam operasyonel" olduğunu ilan etmeleri bekleniyor. ABD Başkanı George Bush'un, Riga'da, Orta Doğu dosyasına da ağırlık vermesi bekleniyor.
Liderler, Riga zirvesinde terörizme karşı ortak mücadele, Irak, Kosova gibi "hassas dosyaları" da ele aldıktan sonra, İttifak'ın stratejik çalışmalarının zeminini oluşturan "Kapsamlı Siyasi Yönerge" belgesini kamuoyuna açıklayacak. Bu belgede, İttifak'ın "küresel hedefleri" üzerinde durulacak.Türkiye'yi temsil edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zirve sırasında çeşitli ikili görüşmelerde bulunması öngörülüyor. Bunlar arasında İngiltere, İtalya, Fransa ve Kanada başbakanlarının da yer alması bekleniyor.