NATO Zirvesi hazırlıkları sürüyor

ANKARA (İHA)- İstanbul'da 28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek NATO Zirvesi'nin hazırlıkları sürüyor son hızla sürüyor. Güvenlik konusunun en yüksek

düzeyde ele alındığı zirve boyunca 30 bin polis görev yapacak ve NATO nezdinde görev yapan erken uyarı uçağı 'AWACS'lar 24 saat havadan güvenlik sağlayacak.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yetkililerinden edinilen bilgiye göre, zirveye ilişkin yaklaşık 7 ay önce başlatılan hazırlıkların en etkin şekilde yürütülmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Koordinatörler Komitesi, Türkiye'nin ev sahipliğini üstlendiği tarihi zirvenin "0 risk ve hatayla akıllarda kalacak bir organizasyon' olması için kamunun tüm imkanlarını seferber etti. Komitede, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İstanbul Belediyesi ve tüm bakanlıklardan yetkililer yer alıyor. Harbiye Askeri Müzesi içinde tahsis edilen bir binada hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü zirve, Türkiye'de kongre ve seminer turizmi alanında faaliyet gösteren 3 büyük şirketin oluşturduğu konsorsiyum ile gerçekleştirilecek.

Reklam
Reklam

ULAŞIM, TELEKOMÜNİKASYON VE KONAKLAMA

NATO Zirvesi'ne 3 bin kadarı üye ülke delegasyonları, 3 bin 500'ü basın mensubu olmak üzere yaklaşık 7 bin kişinin katılımı bekleniyor. Delegasyonlar ve basın

temsilcilerinin zirvenin yapılacağı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndan kaldıkları otellere ulaşımları için 250 binek oto, 150 panelvan ve minibüs ve 100 otobüslük bir filo kullanılacak. Bu araçlardan 50 tanesi ise delegasyonların isteği üzerine zırhlı olacak. Zirve boyunca gerek basın mensuplarının gerekse katılımcıların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türk Telekom tüm altyapısını seferber etti. Kurulan telekomünikasyon sisteminde 2 bin telefon hattı, 500 bilgisayar, 200 plazma ekran ve 140 televizyon hizmet verecek. Ayrıca kurulacak kapalı devre televizyon sistemi ile Zirve, yaklaşık 10 kilometrekarelik 'NATO Vadisi' adı verilen organizasyon alanı içindeki birçok noktada canlı olarak takip edilebilecek. 20 farklı dilde tercümenin yapılacağı zirve boyunca Türkiye'de ilk defa 'dijital tercüme' sistemi kullanılacak. Diğer yandan NATO Vadisi'ndeki toplam 5 bin megavatlık enerji ihtiyacına yönelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeni trafolar yapılacak. Yetkililere göre gerek enerji gerekse telekomünikasyon altyapısının yenilenmesi için yaklaşık 800 bin kilometre uzunluğunda kablo hattı çekilecek.

Reklam
Reklam

Katılımcıların konaklama ihtiyacı için NATO Vadisi içinde kalan ve ulaşım bakımından yakın olan 8 otel, 26 Haziran tarihinden sonra tamamen boşaltılacak ve delegasyonların hizmetine sunulacak. Buna göre; Ceylan Intercontinental, Hyatt Regancy, Divan, Ritz Carlton, Swiss, Çırağan ve Conrad otelleri ile bin kişilik ABD heyeti için kullanılmak üzere Hilton Oteli tamamen katılımcılara tahsis edilecek. Otel ücretleri delegasyonlar tarafından karşılanacak

AWACS'LARLA 24 SAAT GÖZETİM

NATO Zirvesi'ne yönelik güvenlik önlemleri ise Türk makamları tarafından en hassasiyetle önem verilen konular arasında yer alıyor. Güvenliğin işlevsel olarak organizasyonu için Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığında, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Şenkal Atasagun ve bir TSK temsilcisinden oluşan Üst Düzey Güvenlik Danışma Eşgüdüm Komitesi kurulmuştu. Bugüne kadar 4 toplantı yapan komite, zirvenin güvenlik koordinatörlüğünü Dışişleri Bakanlığı'ndan Hidayet Eriş'e teslim etti. Komite, zirvenin yapılacağı alan ve delegasyonların kalacağı otelleri içine alan bölgeyi 2 bölüme ayırdı. 'Bir Numaralı Güvenlik Alanı' adı verilen bölge, Divan ve Ceylan Intercontinental'den başlayarak, Dolmabahçe Stadı, Lütfü Kırdar Salonu ve Maçka Parkı'nı içine alıyor. Bu bölge 2.5 gün sürecek zirve boyunca beton ve çelik bariyerlerle yaya ve araç trafiğine kapatılacak. Bu bölgede sadece gerekli kart sahibi ilgili personel giriş-çıkış yapabilecek. '2 Numaralı Güvenlik Alanı' tabir edilen bölge ise Lütfü Kırdar Salonu ve basın mensuplarının zirveyi takip edeceği Harbiye Askeri Müzesi'ni içine alıyor. 30 bin polis memurunun görev yapması beklenen zirvede en dikkat çeken güvenlik önlemi ise NATO nezdinde operasyonel olarak kullanılan AWACS'ların 6'şar saat değişimle 24 saat havadan gözetlemesi olacak. 2 gün boyunca NATO Vadisi üzerinde her türlü uçuşa yasak getirilirken, Atatürk Havalimanı'nın uçuş trafiğinin aksamaması için her türlü önlemin alınması öngörülürken yedek iniş noktası olarak Sabiha Gökçen Havaalanı kullanılacak. Ayrıca İstanbul Boğazı'nda transit geçişler kontrollü olarak sağlanacak ve özellikle Dolmabahçe ve Çırağan Sarayı tarafına deniz bariyerleri yerleştirilecek.

Reklam
Reklam

20 MİLYON DOLAR MALİYETE KARŞILIK 3 MİLYAR DOLAR GELİR

NATO Zirvesi'nin Türkiye'ye maliyetinin ise 20-25 milyon dolar olacağı hesaplandı. Bu miktarın 4 milyon doları ise özel sektörün önde gelen firmaları tarafından sağlandı. Yetkililer, Türkiye'nin bu maliyetin karşılığında tanıtma, reklam ve turizm gelirlerinden 3 milyar doları aşkın bir gelir elde edileceğini belirtiyorlar. Sağlık önlemlerinde ise NATO Vadisi'ne yakınlığı sebebiyle Şişli Etfal Hastanesi, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Özel Alman, Amerikan, Memorial ve Özel Çevre Hastaneleri, zirve boyunca tam kadro ile hizmet verecek. Ayrıca delegasyonların kalacağı otellerde birer genel hekim, dahiliyeci ve hemşireden oluşan ekipler 24 saat hazır bulunacak. Toplam 700 sağlık personelinin görev yapacağı zirve boyunca 60 ambulans ve bir hastane helikopter de acil durumlar için hazır bekletilecek.

ANA GÜNDEM AFGANİSTAN

Çeşitli toplantılardan meydana gelecek olan NATO Zirvesi'nin gündeminde ise yoğunlukla Afganistan yer alacak. Afganistan'daki ISAF operasyonu, İttifak'ın Afganistan'a yönelik genel stratejisi ve bunun katılımcı üyelerin devlet ve hükümet başkanları tarafından onaylanması, bölgede hüküm süren 'nisbi' istikrarın ülkenin geneline yayılması, Eylül ayında yapılacak seçimlerin güvenli bir ortamda yapılmasına ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak. Ayrıca, Genişletilmiş ISAF Operasyonu'nun bazı askeri eksikliklerinin giderilmesi için ülkelerin ne türlü katkılar yapabileceğinin tartışılacağı zirvede ayrıca, NATO Atlantik Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı, NATO-Rusya ve NATO-Ukrayna Konseyi toplantıları gerçekleşecek ve 'Akdeniz Diyaloğu' detaylı olarak ele alınacak. Zirve'nin Afganistan ağırlıklı olması nedeniyle NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi de çağırması beklenirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de zirveye gelmesinin beklenmediği ifade ediliyor. Zirvede Irak konusunun da büyük olasılıkla gündeme gelmesi beklenirken, diğer ülkelerin bu konuda ne türlü fikirler sunacağı ve Irak'ın nasıl bir şeklide ele alınacağı konusu halen muamma olarak nitelendiriliyor.

Reklam
Reklam