Türklerin geleneksel inanışlarında nazar kavramının önemli bir yeri vardır. Türkiye’de pek çok kişi nazar değmesine inanır ve bunun için çeşitli önlemler alır. Bunlardan dünyaca meşhur olmuş nazar boncuğu da bunlardan biridir. Bir diğeri de şüphesiz nazar duasıdır. İnsanlar özellikle çok değer verdikleri insanlar, yakınları ve bebekler için nazar duası okurlar.
Nazara inananlar sıklıkla "nazar değmesin" lafını kullanırlar. Bu sözü "Maşallah" ve "Allah nazardan saklasın." ifadeleri takip eder. Nazar demek göz değmesi demektir. Nazar değmesi ile ilgili olarak Hz. Muhammed'in de hadisleri bulunmaktadır. Nazar değmesin diye alınacak önlemlerin başında nazar duası okumak gelir. Peki yetişkinler ya da bebekler için nazar duası nasıl okunur? Sizin için nazar duasının Arapça okunuşu ve Diyanet'ten Türkçe mealini bir araya getirdik.
Nazar duası olarak bilinen nazardan ve kötülüklerden korunmak için Hz. Muhammed, Kur’an-ı Kerim'in son 3 suresi olan İhlas, Felak ve Nas surelerini okumayı tavsiye eder. Ayrıca Ayete'l Kürsi de nazar ve kaza bela için okunabilir. Aşağıda Nazar Duası'nı Arapça ve Türkçe olarak bulabilirsiniz. Ayrıca bu duadan sonra okunabilecek surelerin Arapça okunuşlarını ekledik.
Arapça Yazılışı ve Okunuşu:
اَعُوذُ بِكَلِماَتِ اللهِ التَّآمّةُ مِنْ كُلِّ شَيْطَاَنِ وَ هآمَّةِ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّ
"Euzü bi-kelimatillahittammati min şerri külli şeytanın ve hammatin ve min şerri külli aynin lamme."
Türkçe Anlamı:
"Her türlü şeytandan, zararlı şeylerden ve kem gözlerden bütün kelimeleri yüzü hürmetine Allah’a sığınırım."
Bu duanın yanı sıra, bizi kötülüklerden koruyan, Allah’ın tek yaradan olduğuna vurgu yapan duaların okunması tavsiye edilir. Buna göre nazar duası ile birlikte şu sureler okunabilir:
Fatiha suresi Arapça Yazılışı ve Okunuşu:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
١﴾ اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ ﴿٢﴾ اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ ﴿٣﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ ﴿٤﴾ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ ﴿٥﴾ اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ ﴿٦﴾ صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ ﴿٧
1- Bismillahirrahmânirrahîm.
2- Elhamdü lillâhi rabbil'alemin
3- Errahmânir'rahim
4- Mâliki yevmiddin
5- İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în
6- İhdinessırâtel müstakîm
7- Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn
Ayetel kürsi Arapça Yazılışı ve Okunuşu:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
Bismillahirrahmânirrahîm.
Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te’huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil’ard. Men zellezî yeşfeu indehû illâ bi’iznih, ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bi’şey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azîm.
İhlâs suresi Arapça yazılışı ve okunuşu:
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
قُلْ هُوَ اللهُ اَحَدٌ (1) اَللهُ الصَّمَدُ (2) لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (3) وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُُفُواً اَحَدٌ (4
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul hüvellâhü ehad
2- Allâhüssamed
3- Lem yelid ve lem yûled
4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad
Felak suresi Arapça yazılışı ve okunuşu:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِۙ ﴿١﴾ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَۙ ﴿٢﴾ وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ اِذَا وَقَبَۙ ﴿٣﴾ وَمِنْ شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِۙ ﴿٤﴾ وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ اِذَا حَسَدَ ﴿
Nas suresi Arapça yazılışı ve okunuşu:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِۙ ﴿١﴾ مَلِكِ النَّاسِۙ ﴿٢﴾ اِلٰهِ النَّاسِۙ ﴿٣﴾ مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِۙ ﴿٤﴾ اَلَّذ۪ي يُوَسْوِسُ ف۪ي صُدُورِ النَّاسِۙ ﴿٥﴾ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ ﴿٦
Bu duanın Kalem suresinin son iki ayeti ile de okunabileceğine dair, suretin son iki ayetinin nazarla ilişkili olduğuna dair bir inanış vardır. Ancak Diyanet tefsirinde bunun böyle olmadığı belirtiliyor. İşte Kelam suresinin 51 ve 52. Ayetleri ve Diyanet’in tefsirindeki azarla ilgili bölüm...
51 = O inkârcılar Kur’an’ı işittikleri zaman, seni gözleriyle devireceklermiş gibi bakar, "Şüphe yok o bir delidir" derler.
52 = Oysa Kur’an, âlemler için öğütten başka bir şey değildir.
“Bu âyetin nazarla (göz değmesi) ilgili olduğu yolunda yaygın bir kanaat bulunmakla birlikte bu kanaat kesin bir bilgiye dayanmamaktadır. Nitekim Şevkânî’nin aktardığına göre (V, 319) çok yönlü bir âlim olan İbn Kuteybe de âyette müşriklerin Resûlullah’a nazar değdirmelerinden söz edilmediğini, Resûlullah Kur’an okuduğunda inkârcıların ona kinle ve düşmanlık duygularıyla baktıklarının anlatıldığını ifade etmiştir. Buna göre nazar hakkında başka deliller varsa da bu âyetin onunla ilgisi yoktur.”
Nazar değmesi olayı iyi veya kötü niyetle de olsa o şeye imrenerek veya kıskanarak bakmaktır. Kısaca göz değmesidir. Haset, nefret, kıskançlık gibi ani duygu yoğunluğuyla kişiye odaklanıldığında da nazarın etkilerinin ortaya çıktığı görüşü vardır. Sarışın, mavi gözlü ya da bal rengi göze sahip insanların nazarının daha etkili olduğuna inanılırken, nazara karşı zayıf olanların ise kahverengi ve yeşil gözlü insanlar olduğu söylenir.
Dünya üzerinde tüm toplumlarda kendine yer bulan nazar inanışı, İslam dininde de yeri olan bir olgudur. Tarih boyunca, nazarın insana zarar verdiğine ve ruhsal olarak etkilediğine inanılmıştır. Nazar Arapça bir kelime olup; bakmak, görmek anlamını taşır. Yılan gibi bazı hayvanların, avlarını bakışlarıyla sersemlettikleri söylenmektedir. Ayrıca insan zihninin oluşturduğu çeşitli beyin dalgalarının etrafa yayıldığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Nazarın, bu beyin dalgalarının bir kişiye odaklanması sonucu olduğu fikri yaygındır. Rivayet edilen bir çok hadiste nazardan bahsedilir.
Hâkim olan inanışa göre negatif beyin enerjisine maruz kalıp, nazara uğrayan kişinin sık sık esnemeye başlar. Nazarın ani ruh bozukluklarına sebep olduğu, birdenbire oluşan ağrıya veya ön belirtisi olmadan ortaya çıkan hastalıklara sebep olduğu düşünülmektedir. Nazar, sadece insanlara değil eşyalara da değebilir. İnanışa göre camlar kırılabilir veya hasetle bakılan eşyalar zarar görebilir.