Nazarbayev, yeniden aday

ASTANA (İHA) - Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, geçen hafta anayasa mahkemesinin devlet başkanlığı seçimlerinin Aralık ayında yapılacağı yönündeki açıklamasından sonra, beklenen adaylığını açıkladı.

Nazarbayev, naklen yayında kendisine sorulan bir soru üzerine, başkanlık seçimlerinin 2006 senesinde yapılması gerektiğini düşündüğünü, fakat milletvekillerinin verdiği soru önergesi üzerine anayasa mahkemesinin konuyu ele aldığını söyledi. Nazarbayev, "Anayasa mahkemesi, başkanlık seçiminin, 2005 Aralık'ında yapılması gerektiğine karar verdi. Bu konuda benim veto etme yetkim var, bunu düşünüyorum, henüz kararımı vermedim" dedi.

Reklam
Reklam

Nazarbayev, konuşmasının devamında, "Eyaletlere yaptığım ziyaretlerden sonra ve anayasal hakkım olduğunu düşünerek, başkanlık için yeniden aday olmaya karar verdim. Kazakistanlılar'ın beni destekleyeceğini ümit ediyorum" diyerek, tüm Kazakistanlılar'ın geleceği için çalışacağını söyledi.

Kazak muhalefet temsilcileri ise, Nazarbayev'in başkanlık niyetinin zaten bilindiğini söyledi. Bazı politikacılar da, Kazakistan'ı 15 yıldan fazla yöneten Nursultan Nazarbayev'in, bu sefer seçime katılmamasının, ülke için daha iyi olacağını öne sürdü.

Bağımsız Gözlemciler Kurumu Başkanı Dos Köşim'e göre, Devlet Başkanı Nazarbayev, bu sefer seçime katılmamalı.