Nazilli’de Son Yılların En Büyük Orman Yangını

Aydın’ın Nazilli İlçesi’ne bağlı Sinekçiler köyü zirvesinde saat 21:00 sıralarında meşe ağaçlarının bulunduğu alanda başlayan...

Aydın’ın Nazilli İlçesi’ne bağlı Sinekçiler köyü zirvesinde saat 21:00 sıralarında meşe ağaçlarının bulunduğu alanda başlayan yangın rüzgarında etkisi ile kısa sürede 5 kilometre ilerledi. Rüzgarın da etkisi ile hızla büyüyen yangın kontrol altına alınamazken, çam kozalaklarının patlaması sonucu da sürekli yayılan ve çeşitli noktalara sıçrayan yangın nedeniyle Samailli ve Kavacık köylerinin boşaltıldığı belirtildi.

Edinilen bilgiye göre yangın saat 21:00 sıralarında Nazilli’nin Kuzey dağ kesiminde bulunan Sinekçiler zirvesindeki meşelik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Kısa sürede rüzgarın da etkisi ile büyüyen yangına arazinin de engebeli olması nedeniyle müdahalede güçlük yaşanıyor. Bu arada yanan çam ağaçlarının kozalaklarının yüzlerce metre ileriye fırlaması nedeniyle sürekli yeni yeni yangınlar çıkıyor. Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin müdahale ettiği yangında ekipler yetersiz kalınca çevre Orman işletme ekipleri de bölgeye sevk edildi. Bu arada Nazilli başta olmak üzere Aydın ve ilçelerindeki belediyelerin itfaiye ekipleri, su tankerleri ve iş makineleri de yangın mahalline sevk edildi.

Reklam
Reklam

KÖYLER BOŞALTILDI

Dağlık alanda devam eden yangın köy yerleşim alanlarına yaklaşırken, bölgeye gelen Aydın Valisi Kerem Al, İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma ve Belediyelere yangınla ilgili ek tedbirler alınması yönünde talimat verdi. Bu arada oluşturulan kriz masasınca Aydın merkez ve doğu kesimindeki tüm belediyelerin yangın mahalline gönderecekleri ve gönderdikleri itfaiye aracı ve iş makineleri ile Aydın Valiliği’ne bilgi göndermesi istendi. Yangın nedeniyle Aydın-Nazilli arasında tertip alan polis ekipleri yollardan itfaiye araçlarının geçişlerine öncelik vermek üzere kavşaklarda bulundu. Yangın nedeniyle bölgede kriz masası oluşturulurken, Samailli ve Kavacık köylerinin boşaltıldığı ve güzergahta bulunan diğer köylerde de vatandaşların dikkatli olması istendi.

KÖYLÜLER YARDIMA KOŞTU

Nazilli ve çevresinden çıplak gözle rahatlıkla görünen yangına çevre köylerden de yardım geldi. Eline küreğini ve kazmasını alan çevre köylüler yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Samailli köyüne yangın söndürme çalışmalarına destek vermeye geldi. Jandarma ekipleri tarafından yangının şiddeti ve tehlikesi hakkında uyarılan köylüler, yangın alanına yaklaştırılmadı. Köylülerin yardım etme ısrarı karşısında Jandarma ekipleri ise, köylülerin hayvanlarını ve araçlarını taşımakta zorluk çektiklerini ifade ederek o konuda yangın alanının uzağında yardımcı olmalarını istedi. Öte yandan olay yerine gelen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) de çalışmalar yaparak Jandarma ekiplerine yardımcı oldu.

Reklam
Reklam

HAYVANLAR DÜĞÜN SALONUNA ALINDI

Alevlerin ulaştığı Samailli Köyü'nde ise vatandaşlar köyün 1 kilometre dışında ter alan ve etrafında yanacak birşey olmadığı için güvenli bulunan düğün salonunda toplandı. Bu arada meydandaki alana da evlerdeki ahırlarda bulunan hayvanlar nakledilerek bağlandı. Birçok köylü yangın alanında uzakta yangını izlerken hayvanlarını yol kenarındaki araçlarına bağlayarak önlem aldı. Bazı vatandaşların hayvanlarını ciplerinin içine koyarak, kendileri ise araçlarının tepesinden yangını izlemesi ise dikkat çekti.

YANGIN ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNUYORLAR

İlk olarak olay yerine gelen Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü; “Köylerimizde şuana kadar bir sorun yok. Hayvanlar güvenli alanlara alındı. Şuanda tahminin 2 bin dönüm civarında bir yanan alan var. Gece olduğu için net bir şey söylemek zor. Can kaybı veya yaralanan olmaması bizim için sevindirici. Nazilli Kaymakamımız ve ekiplerimiz tüm çalışmaları yapıyor” dedi.

Yangının büyümesi üzerine olay yerine gelen Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur ise; “Aksu köyü zirvesinde meşelik alanın yanmasıyla başlayan yangına zamanında müdahale edilmesine rağmen arazi şartları yüzünden yeterli müdahale yapılamadı. Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesi sırasında yangın esen şiddetli ve ters rüzgar nedeniyle Samailli köyümüze kadar ulaştı. Güvenlik nedeniyle Samailli ve Kavacık köyümüzü boşalttık. Her ihtimali değerlendiriyoruz. Yangın şuanda Samailli köyümüze girmek üzere. İlk belirlemeden ziyade yangını söndürme çalışmalarımız devam ediyor ama tahminen Bin 500 dönümün üzerinde tarım arazisi ve ormanlık alan yanıyor. Gece olması sebebiyle helikopter ve uçak ile söndürme çalışmalarımız olamazken, Orman İşletme Müdürlüğümüz başta olmak üzere Aydın ve ilçelerindeki tüm itfaiye, su tankeri ve iş makineleri yangın alanına sevk edildi. En kısa sürede yangını kontrol altına alarak söndürmek için çalışıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

VALİ AL, RAHATLATTI

Yangın alanına gelerek koordinasyon sağlayan Aydın Valisi Kerem Al, yangının kontrol altına alındığını belirtti. Arazi şartlarının engebeli ve rüzgarın şiddetli olması nedeniyle müdahalede bir hayli zorluk çekildiğini ifade eden Vali Al, rüzgarın şiddetini azaltmasının ardından tüm ekiplerin çalışması ile yangının kısmen kontrol altına alındığını söyledi. Vali Al, yangın alanında herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın olmamasının ise sevindirici olduğunu belirtti. Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerince, yangının sabah saatlerine kadar kontrol altına alınarak söndürüleceği ifade edilirken, sabahın ilk ışıklarının ardından soğutma çalışmalarının yapılması planlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: