Nazilli'de Türk Milliyetçiliğinin Tarihsel Gelişimi Konferansı

Türk Ocakları Derneği Nazilli şubesi, 'Türk Milliyetçiliğinin tarihsel gelişimi' konulu konferans düzenledi. Belediye Tiyatro salonunda...

Türk Ocakları Derneği Nazilli şubesi, 'Türk Milliyetçiliğinin tarihsel gelişimi' konulu konferans düzenledi. Belediye Tiyatro salonunda düzenlenen konferansa Hacettepe Üniversitesinden tarihçi Doç.Dr. Yonca Anzerlioğlu konuşmacı olarak katıldı.

Avukat İlker Türgen'in program sunuculuğunu ve yöneticiliğini yaptığı konferans, Nazilli Belediyesi ve Gürcistan Halkoyunları Ekiplerinin sunduğu gösterilerle başladı.

Tarih öğretmeni Münire Işık, yaptığı açılış konuşmasında "3 Mayıs, Milliyetçilikle ırkçılığın asla birbirine, karıştırılmaması gerektiğini ifade eden bir gündür. 3 Mayıs, Türk Milliyetçiliğinin yargılandığı ve Türk Milliyetçiliğinin ilk kez sivil bir muhalefet olarak varlıklarını ispatladıkları bir gündür. 3 Mayıs Türk Milliyetçilerinin Türk Milletini yüceltmek için her fedakarlığı yapacaklarını gösterdikleri gündür. Milletimize yapılan yabancı dayatmaların boşa çıkarıldığı, onurlu ve bağımsız yaşamanın, Türk kimliğine sahip çıkmanın günüdür. Türk Milliyetçiliğinin birleştirici ve tamamlayıcı yönünün ortaya konduğu bir gündür. Türk Milliyetçiliğinin özünde var olan bir olmak, diri olmak, dağıtmamak, bölmemek, dışlamamak, yabancılaştırmamak ruhunun ortaya çıktığı gündür. 3 Mayıs Atsız'a göre 'Türkçülüğün gafletten ayrılışı, can düşmanlarını tanıdığı, dost sandığı hainleri ayırdığı' gündür" dedi.

Reklam
Reklam

Tanzimat Fermanından bu yana Türk Milliyetçiliğinin yaşadığı tüm gelişmeleri en ince ayrıntısına kadar değerlendiren Doç Dr. Yonca Anzerlioğlu, 20. yüzyılın başlarında Osmanlı imparatorluğunun hem yönetim, hem azınlıklarla yaşadığı sıkıntıları, Türklüğün nasıl ihmal edildiğini anlattı. Türk Derneği, Türk Yurdu, Türk Ocakları'nın nasıl kurulduğunu hatırlatan Anzerlioğlu, Cumhuriyete giden bu yolda birçok milli kuruluşun yapmış olduğu katkılarından bahsederek, Cumhuriyetin ilanıyla Atatürk'ün yaptıklarını anlattı. 1944 yılındaki olaylara değinen Anzerlioğlu, 3 Mayıs 1944 Türkçülük olaylarını anlatarak konuşmasını sürdürdü. Türk Milliyetçiliği fikrini her Türk gencinin benimsemesi gerektiğini ifade ederek, ülkenin sıkıntılı, zor günlerinin bu fikir etrafında birleşerek atlatılabileceğini belirtti.

Programın sonunda ise Türk Ocağı tarafından, derneğin kuruluşundan bugüne kadar maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen Vahit Aysan, Ziya Aksüt, Mesut Erdemir ve Mustafa Akkaya'ya teşekkür belgesi verildi. Konuşmacı Yonca Anzerlioğlu'nun çiçeğini de Nazilli Belediyespor Kulüp Başkanı A.Vahit Aysan verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: