Nazillili Minikler Efeliği Öğrendi

Nazilli Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencilerine, Yunan işgalinde Milli Mücadeleye büyük katkısı olan Efeler, Zeybekler ve...

Nazilli Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencilerine, Yunan işgalinde Milli Mücadeleye büyük katkısı olan Efeler, Zeybekler ve Kızanlar anlatıldı. Görsel oyunların sergilendiği etkinlikte miniklere zeybek kıyafeti de anlatıldı.

Zübeyde Hanım Anaokulu olarak tüm etkinlikleri planlarken çocukların günlük yaşamdaki tekdüzeliğini gidermek, ruhsal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunmak istediklerini belirten Okul Müdürü Hicran Toprakçı; “Öğrencilerimize kendisini ifade etmesini ve ekip çalışmasıyla bir bütün olmanın, grup bilincinin ve başarının sonundaki takdirlerin mutluluğunu yaşamalarını sağlamak ve eğitimlerine olumlu katkıda bulunabilmelerini amaçlıyoruz. Öğrencilerimizin zihinsel, fiziksel ve duygusal alanlarda gelişimine destek olmaya çalışıyoruz. Farkındalık yaratarak merak etmelerini sağlıyoruz. Bu anlamda aile katılım çalışmaları eğitimimize büyük katkı sağlıyor. Velilerimiz bu konuda oldukça duyarlı, ellerinden geleni yaparak yanımızda oluyorlar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Zeytinler Sınıfı öğrencilerinden Mehmet Berke Taylan’ın ailesi Şenay ve Bülent Taylan’ın katkılarıyla Sümer Halkoyunları ve Efeler Derneği görülmeye değer bir aile katılım çalışması yaptı diyen Toprakçı; “Aydın Yöresi Zeybek Oyunlarından oluşan halk oyunları gösterisini çocuklarımız için sundular. 150 öğrencinin ilgiyle ve hayranlıkla izlediği bu gösterinin öğrencilerimize çok şey kattığını ve okul öncesi eğitime devam eden çocukların kazanımlarını bir kez daha gösterdi. Bu etkinlikle çocuklarımıza değerlerimizi ve kültürümüzü eğlendirerek öğretmeye çalıştık. Okulumuzda bu bilinçte bir kadroyla ve velimizle daha birçok başarıyı yakalayacağımızı düşünüyorum. Tüm etkinlerimizde destek sağlayan yanımızda olan ve geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımıza katkıda bulunan herkese ve bugün özellikle Taylan ailesi ve Sümer Halkoyunları ve Efeler Derneği’ne katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

15 Temmuz 2012 yılında kurulan ve 25 üyeleri ile gençlere Efelik ve Zeybek kültürünü anlattıklarını ifade eden Sümer Halk Oyunları ve Efeler Derneği Başkanı Mustafa Ay; “Efeler, Birinci Dünya Savaşından sonra Türkiye'nin işgalinde Yunan kuvvetleriyle karşı karşıya gelmiş ve dağdan inerek Milli Mücadeleye katılmışlardır. Cumhuriyetin ilanından sonra hizmetleri nedeniyle kendilerine ordu rütbesi ve İstiklal Madalyası verilen efeler, bu tarihten sonra yasadışı eylemlerini bırakarak tarihteki yerlerini almışlardır. Bizlerde efelerimizin oyunlarını ve bölgemizdeki kahramanlıklarını gençlerimize anlatarak bölgemiz kültürünü unutmamalarını sağlıyoruz. Bir arkadaşımızın ricası ile oku yönetimi ile iletişim kurduk ve bugünkü etkinliği gerçekleştirdik. Çok güzel ve yararlı olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımıza bu yaşlarda Efe ve Zeybek’in ne olduğunu öğretmen gurur verici. Gençlerimizin kültürümüzü unutmamaları ve kültürümüzü sürdürmeleri için okullarımıza elimizden gelen desteği de vermeye hazırız” dedi.

Reklam
Reklam

MİNİKLERE EFE KIYAFETİNİ TANITTI

Efe kıyafetini isimleriyle tarif ederek anlatan Kurucu Dernek Üyesi Mehmet Hakan Durmuş ise; “Efeler, kurtuluş savaşındaki milis kuvvetler yani halkın kendi içinde örgütlenmesidir. Yunan işgali sırasında efelerle bölgemizi korumuş, savunmuş. O günden bugünlere kadar gelen bu adeta kültürdür. Kıyafetimizi tanımaya gelirsek. Ayağımızda çizme, altımızda potur (dış donu), ten gömleği, zıbın veya mintan, camadan, cepken, kuşak, dimiden don, aba, kepenek, tozluk ve başımızda ise oyalı fes” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: