"N.Ç kendi kızları olsaydı..."

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, N.Ç davası kararını veren hakimleri sert bir dille eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yargıtay'ın 13 yaşındaki N.Ç'ye tecavüz davasındaki kararla ilgili olarak, ''Bu kararı veren hakimler, N.Ç kendi kızları olsaydı, böyle bir karar çıkmış olsaydı, bu karara ne derlerdi'' dedi.

AK Parti Yozgat İl Başkanlığı'nda partililerle bayramlaşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, burada partililere hitap etti.

N.Ç. için verilen kararın herkesi rahatsız ettiğini konuşmasında vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:

''Kamu vicdanını, milletin vicdanını rahatsız etti. Bir insan olarak, bir hukukçu olarak beni de rahatsız etti. Karara baktığınızda, olayın niteliğine baktığınızda böylesi bir olayda hukuk hakime, mahkemeye taktir hakkı veriyor. Ama cezanın alt sınırını, üst sınırını tayin ediyor. Mahkeme cezayı alt sınırdan takdir ediyor. Bu kadar kötü bir olayda, bu kadar çirkin bir olayda, cezayı alt sınırda nasıl takdir etti? Takdiren, cezayı artırarak verebilirdi, vermedi. Üst sınırdan verebilirdi, vermedi. Yaşı küçük, kemik yaşına istinaden farklı bir muameleye tabi tuttu. Burada da bir rapor var, nüfus yaşı başka. Tabi bütün bunlara baktığınız zaman, mahkemenin kamuoyunu rahatsız eden bir karar verdiği açık. Bu kararın hukuka uygunluğu da tartışmalı değil, hukuka uygunluğu da söz konusu değil. Bu kararı veren hakimler, N.Ç. kendi kızları olsaydı, böyle bir karar çıkmış olsaydı, bu karara ne derlerdi? N.Ç. kendi kızları olsaydı, kendileri de hakim olsaydı, acaba bu kararı savunabilirler miydi? Bu kararı eleştirenlere, (yaygara yapanların, yaygarası kararı değiştirmez) deme cüretini gösterebilirler miydi? Bir karar bu kadar çok tartışılıyorsa yanlışlığı tartışılmazdır. Bu noktada bu kararın hukumuzu lekelediğini, vicdanları rahatsız ettiğini, Türk adli tarihinde ayıplı kararlardan biri olarak yer aldığını düşünüyorum. Umarım karar düzeltme süreleri geçmemiştir. Eğer geçmediyse Yargıtay bu yanlışı düzeltirse, büyük bir yanlışlıktan dönülmüş olur.''

Reklam
Reklam

Türk yasalarının, böyle bir kararın verilmesini teşvik etmediğini de bildiren Bozdağ, ''Baktığınız zaman bu kararı hakime vermeyi zorunlu kılan bir yasal düzenleme yok. Sonuçta cezanın bir alt bir de üst sınırı var. Alt sınır ile üst sınır arasındaki cezayı tayin etme yetkisini hakime tanır. Mahkeme isterse üst sınırdan, ortadan veya alt sınırdan verebilir. Mahkeme burada üst sınırdan veya ortadan vermiyor alt sınırdan ceza tayin ediyor. Bu kadar çirkin bir olayda, toplumun reddettiği bir olayda, bu kadar adi bir suçlamada ve suçun işlendiği bir yerde böylesi bir rutin bir uygulama yapması kabul edilemez. Böyle bir durumda cezanın üst sınırdan verilmesinde bir mani yoktu. Mahkeme üst sınırdan ceza verseydi kamuoyu bu eleştirileri yapmazdı. Bu anlamda yasalarda eksiklikler varsa bu düzeltilir. Burada takdir hakkını N.Ç'den yana değil de sanıklardan yana kullanan mahkemenin büyük kusuru var'' dedi.

Anahtar Kelimeler: