Oyuncağın, büyük küçük hepimizin hayatında ayrı bir yeri vardır. Çocukluğumuzdan kalma oyuncakları saklar veya sahip olamadığımız için özlemini duyduğumuz oyuncakları, çocuklarımıza almak için elimizden geleni yaparız.
Öyle ki, çoğu zaman abartır çocukların odasını haddinden fazla oyuncaklarla doldururuz.
Fazla oyuncak yanlış
Ancak uzmanlar uyarıyor. Çocuklarınıza alacağınız fazla oyuncak onun beceri gelişimini engeller.
Sağlık Araştırmaları Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Rüstem Aşkın, ailelerin çocuklarına haddinden fazla oyuncak ile telefon, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazlar aldığını söyledi.
Anne ve babaların çocukken elde edemedikleri, ulaşamadıkları birçok oyuncağı ve teknolojik cihazları çocuklarına aldıklarını vurgulayan Aşkın, ebeveynlerin bu davranışla içlerinde kalan özlemi tedavi ettiklerini, yaralarını gidermiş hissine kapılabildiklerini dile getirdi.
Aşkın, "Oyuncaklar bütün çocuklar için zaman geçirme, beceri geliştirme açısından vazgeçilmez bir araçtır. Oyuncaklara ebeveynlerin sınır koyması da aynı derecede önemlidir. Ben o hatayı yıllar önce kendi çocuklarımda yaptığımı hatırlıyorum. Çok sayıda alınan oyuncak, çocukların bir oyuncakla yakınlaşmasını, bağ kurmasını, becerilerinin gelişmesini engelliyor, dikkatini bozuyor. Bir oyuncağı bırakıp başka bir oyuncakla oynamak, bir oyuncakla oyun kuramamak çocuklar açısından sakıncalı. Çocuğun her istediğinin alınmaması gerekir. Her türlü oyuncakla da ev doldurulmamalı."
Oyuncakla bağ kurmasını engelliyoruz
Aşkın, eski zamanlarda oyuncaklarla özel bir muhabbet ve dostluk olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
"Çocuğun önüne çok fazla oyuncak yığarsak onun oyuncakla bağ kurmasını önlemiş oluruz. Bir oyuncakla ilgili anılar, hatıralar oluşturmasını da önlemiş oluruz. Mesela yüzlerce insanla ilişki kurduğumuzda pek dostluk kuramayız. Sadece ilişki halinde oluyoruz. Ancak birkaç tane insanla dostluk kurduğumuzda onlar yıllarımıza ve yaşamımıza kalıcı bir etki bırakırlar. Oyuncak için de bunu kısmen söyleyebiliriz. Çocuğun bir sürü oyuncağı olsa bile aynı anda hepsiyle oynamasına müsaade etmemeliyiz. Çocuk birkaç oyuncağıyla oynamalı. Hatta sevdiği tek bir oyuncakla oynayıp o oyuncakla bir hikaye oluşturmasını ve bağ kurmasını sağlamalıyız. Bir müddet sonra bu oyuncağını değiştirip başka bir oyuncakla oynamasına fırsat vermeli ve her oyuncağıyla ayrı bir bağ kurmasını gerçekleştirmeliyiz."
Mutlu olsunlar diye aldıkça alıyoruz
Uzmanların dikkat çektiği bir başka nokta da, mutlu olsunlar diye gereğinden fazla oyuncak alıyoruz ancak sonuç istediğimiz gibi olmuyor. Onların önlerine her şeyi koyup yeteneklerini köreltiyoruz, hayal güçlerini kısıtlıyoruz.