Ne kadar protein tüketmeli?

Proteinin fazlası böbreklere zarar verirken, az tüketimi kaslara zarar veriyor. Peki ama ideal protein miktarı ne olmalı?

Çok fazla protein tüketmek böbrekleri zorlar ama az protein tüketmek de kasları zayıflatabilir. Peki, ama tüketilmesi gereken doğru protein miktarı ne olmalı?

Mutfak alışverişine çıktığınızda ekmek, makarna, yoğurt gibi protein içeriği yönünden zengin yiyecekleri mutlaka alıyorsunuzdur. Ama gerçekte ne kadar proteine ihtiyacımız var, protein gerçekten hastalıklarla mücadelede anahtar mı?

İngiliz Diyetisyenler Derneği, "Her gün protein yemek önemli, çünkü protein kasların ve bağışıklık sisteminin onarımından hormon ve enzim üretmeye kadar pek çok işleve sahip" açıklamasını yapıyor.

Protein aynı zamanda, daha uzun süre tok kalmayı sağladığından, atıştırma ihtiyacını azaltıyor ve dolayısıyla kilo vermeye de yardım ediyor.
İngiliz Diyetisyenler Derneği uzmanlarına göre, ortalama bir kişinin protein tüketim miktarı çok fazla olabiliyor. Oysa her insanın, her gün, kilosu başına 0,8 gram protein yemesi gerekiyor. Bu da kadınlar için 45 gram, erkekler için de 55 gram protein anlamına geliyor.

Ameliyat veya hastalık sonrası iyileşme safhasında olanlar ile hamilelerin ise daha fazla proteine ihtiyacı olabiliyor. Günde yaklaşık 6 gram daha fazla protein gibi düşünülebilir. Bu da bir yumurta miktarına denk geliyor. Uzmanlara göre, ileri yaş yetişkinlerin protein alım miktarını daha da yükseltmeleri gerekiyor.

ABD'de yapılan bir çalışmada, 52-75 yaş arası kişilerin günlük protein alım miktarlarının vücut kilolarının başına 1,5 gram olması halinde kas yapımına katkı sağlayabileceği tespit edildi.

Uzmanlar, ihtiyacımız olandan fazla protein içeren besin yememizin, fazlasını yıkmaya yardım eden böbreklerde hasara yol açabileceğini belirtiyor.

Uzmanlara göre eğer fazladan protein almaya ihtiyacınız varsa, protein içeren besin takviyelerindense doğal yoldan, yani protein içerikli besinlerden yararlanmak daha doğru.

Kırmızı et, balık, yumurta, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinler yüksek kalitedeki kaynaklar olarak açıklanıyor. Çünkü proteinin yapı taşları olan dokuz temel amino asidi içeriyorlar.

Fasulye, mercimek, ceviz, tam tahıllılar gibi hayvansal olmayan protein kaynakları bir ya da iki temel amino asit içeriyor.
İşte bu nedenle vejetaryenler ve veganlar farklı beslenme türü benimsemek zorunda.

Marketlerde yeni protein ürünlerinden bazılarının gün boyunca enerjiyi korumaya yardımcı olma amaçlı satıldığını söyleyen uzmanlar, vücudun enerji için protein yakmasının çok zor olduğunu belirtiyor ve devamlı enerji için her zaman proteinin karbonhidratla birleştirilmesi, mesela peynirli sandviç tüketilmesi gerektiğini söylüyor.