Ne olacak bu dünyanın hali?

Ne olacak bu dünyanın hali?

İngiliz bilim dergisi "New Scientist", 2100'de insanların çaba ve tercihlerine göre, dünyanın nasıl olacağına ilişkin 4 senaryo öne sürdü.


New Scientist dergisinde yayınlanan senaryolar, birçok iklim, nüfus, enerji modelleri ile uzmanların görüşlerine göre hazırlandı.

İlk ve iyimser senaryoya göre, bugün yaklaşık 7,1 milyar nüfuslu, atmosferdeki karbondioksit (CO2) oranı milyonda 400 parçacık (400 ppm) olan dünyada yaşayanların sayısı 2100'de 9 milyara çıkacak. CO2 oranı ise 400 ppmye inecek.


"Rüya gibi gelen" bu senaryoya göre teknolojideki ilerlemeler, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması, çabalar ve birçok konuda bilincin artması sayesinde, okyanuslardaki asitleşme hızı yavaşlayacak ve CO2 azalacak.

Reklam
Reklam

İkinci senaryoya göre, iklime ilişkin tehditler çok ciddiye alınmasa da teknolojideki gelişmeler "dünyayı ayakta tutacak". Bu senaryo, 2100'de dünya nüfusunun 8,5 milyar ve CO2 oranının 500 ppm olacağını gösteriyor.


Bu senaryoda yenilenebilir ve nükleer enerjinin egemen olduğu, insanların daha az et yediği, dolasıyla gaz emisyonunun nispeten azaldığı, kentlerin daha toplu halde olduğu, toplu taşıma ağının son derece iyi çalıştığı bir dünya hayali kuruluyor.

Üçüncü senaryoya göre, sera etkisine yol açan gazlar yüzyılın sonuna kadar azaltılamayacak. Dünya nüfusu 2100'de 9,5 milyara ve CO2 oranı 650 ppmye çıkacak.


Bu senaryoya göre fosil yakıtlara bağımlılık azalmayacak, tüketim, seyahat, çocuk sayısı gibi yaşam tarzlarında çok değişiklik olmayacak. Petrol tüketimi azalsa da sıcaklık ve denizlerin seviyesindeki artış artmaya devam edecek.


Karamsar son senaryoya göre dünya nüfusu 12,5 milyara, CO2 oranı 950 ppmye çıkacak. İnsanlar bugünkünden çok daha fazla et tüketecek, yenilenebilir enerji yatırımları yetersiz kalacak, birçok bölgede CO2'in artması nedeniyle nefes almak güçleşecek, biyoçeşitliliğin azalması nedeniyle ekosistemin dengesi bozulacak, seller ve kuraklık daha sık meyadana gelecek ve kutuplar artık buzla kaplı olmayacak.

Reklam
Reklam

Hükümetler arası iklim uzmanları grubu (GIEC) uzmanlarından Christian Gollier'nin düşüncesine göre, 2. senaryo için çok fazla fekakarlık ve çalışma gerekiyor. Gollier 3. senaryoyu en olası görüyor.


GIEC, geçen ay yayımladığı 5. raporunda, 2100'e kadar Dünya'da ortalama sıcaklığın 0,3-4,8 derece artacağını açıklamıştı.

Anahtar Kelimeler: