'Ne şiş yandı ne kebap'

Merkez Bankası'nın dün PPK toplantısından aldığı faiz kararı siyasi mi? İşte bu sorunun yanıtı...

Dün Merkez Bankası PPK toplantısından sürpriz bir sonuç çıktı ve Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan aşağı indirdi. PPK toplantısı öncesi bir çok analist Merkez Bankası'nın faizi değiştirmeyeceği beklentisindeydi yani böylelikle Merkez analistleri ve piyasayı şaşırtmış oldu.

Merkez Bankası'nın bu kararını bekleyenlerden biri Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu'ydu. Ağaoğlu 'ne şiş yansın ne kebap' diyerek Merkez'in böyle bir adım atacağının sinyallerini vermişti.

Merkez'in bu adımından sonra akıllara bir soru geldi. 'Merkez siyasi baskıya mı dayanamadı yoksa 'bekle gör' kuralını mı uyguladı?'

Reklam
Reklam

Bu sorunun yanıtını Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu köşesinde okurları ile paylaştı. İşte Ali Ağaoğlu'nun o yazısı;

Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirdi. Toplantı öncesi CNBC-e televizyonunun 19 ekonomist arasında yapmış olduğu ankette; 16 ekonomist herhangi bir indirim beklemezken, 1 ekonomist 25, 2 ekonomist de 50 baz puanlık bir indirim yapılacağını tahmin etmiş. Pazartesi günkü yazımda “Başkan’ın son konuşmalarında söylediği üzere Haziran ayından itibaren enflasyonda bir gerileme görüldüğünde bu indirimlere başlaması olasılığı hiç de az değil. Benim beklentim 50 baz puanlık “ne şiş yansın, ne kebap” tarzı bir indirimin gelmesi” diye yazmıştım. MB beni ve iki ekonomisti yanıltmadı.

MB’den yapılan açıklamada “Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlenmiştir. Bu çerçevede ölçülü indirime gidilmesine karar verilmiştir” denildi.

Açıklamada enflasyonun önümüzdeki aylardaki olası seyrine değinilmemiş. Ancak Başkan’ın yapmış olduğu konuşmalarda Mayıs ayından sonra enflasyonun düşeceği beklentisi yer alıyordu. Dünkü indirim de bu beklentiyi az çok yansıtır durumda. Aslına bakarsanız “50 baz puanlık ölçülü indirim” ile MB; gerek siyasetten, gerekse de iş dünyasından gelen baskılara dayanamamış gibi görünse de enflasyonun cari seviyeleri göz önüne alındığında alınan karar MB’nin “bekle-gör” tavrına daha yakın olduğunu gösteriyor. Baskılara direnme olmasaydı, rahatlıkla 100 baz puanlık bir indirim gelebilirdi. Mayıs enflasyonu bundan sonraki seyrin ne yönde gelişeceği konusunda önemli olacak. Ola ki MB’nin dediği gibi Mayıs ayı “zirve” olarak kalacaksa önümüzdeki aydan itibaren 25’er baz puanlık yine “ölçülü” faiz indirimlerini duyabiliriz. Ancak Mayıs ayı enflasyonu gerilemez ve enflasyondaki “katılık” sürecek olursa indirimler yaz ortasına hatta Eylül ayına bile kalabilir. Gerek yurt dışı, gerekse de gelişen ülke kurlarındaki seyre paralel hareket edeceğimiz bir döneme giriyoruz. Bugün S&P kredi notumuz ile ilgili bir açıklama yapacak. Bir değişiklik beklenmiyor! Ancak “not indirimi” gelecek olur ise, TL negatif ayrışabilir.

Reklam
Reklam