Ne Zaman Emekli Olurum uygulamasından emeklilik tarihinizi öğrenin

e-Devlet'te bulunan 'Ne zaman emekli olurum?' uygulamasından vatandaşlar emekliliklerine ne kadar kaldığını öğrenebiliyor. 'Ne zaman emekli olurum?' e-Devlet'te SGK işlemleri arasında yer alıyor.

Çalışan vatandaşların en fazla merak ettiği sorulardan bir tanesi de 'Ne zaman emekli olurum?'. Bu sorunun cevabını öğrenmek aslında hiç de zor değil. Yoğun çalışma hayatının ardından dinlenmek isteyen vatandaşlar merakla sorunun yanıtını ararken, cevabı internet üzerinden öğrenmek çok kolay. Devlet kurumlarındaki yoğunluğun önlenmesi ve elektronik ortamda, güvenli, kesintisiz ve hızlı olarak ortak bir nokta üzerinden vatandaşa dogru bilgiye ulaştırılmasını amaçlayan e-Devlet sisteminden 'Ne zaman emekli olurum?' sorusunun yanıtını öğrenmek mümkün. 'Ne zaman emekli olurum?' uygulaması e-Devlet'te Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlerinin arasında yer alıyor. Tüm vatandaşlar 'Ne zaman emekli olurum?' uygulamasından yararlanarak emekli olma sürelerini tespit edebiliyorlar.

Reklam
Reklam

SSK'ya bağlı kurumlarda çalışanların sigortaları iş yeri tarafından yatırılmaktadır. Diğer yandan BAĞ-KUR'a bağlı kurumlarda ise vatandaşlar kendi primlerini kendileri ödemektedir. Vatandaşların emekli olabilmeleri için bu primlerin doğru zamanda ve düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Sadece prim sayısını doldurmak ise yeterli olmamaktadır. Prim sayısının yanında vatandaşların emekli olabilmek için emeklilik için belirlenen yaş sınırını da doldurmuş olmaları gerekmektedir.

Emeklilikte sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

İlk defa 01/08/1982 tarihinde hizmet akdine tabi işe başlayan ve 30/09/2009 tarihinde yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan bir sigortalının sigortalılık süresi, tahsis talep tarihinden ilk defa işe başlanılan tarih çıkartılarak aşağıdaki gibi tespit olunur.

Reklam
Reklam

Tahsis Talep Tarihi = 30/09/2009

İlk İşe Giriş Tarihi = 01/08/1982

Sigortalılık Süresi = 29/ 1/ 27 (27 yıl 1 ay 29 gün)

Diğer yandan emeklilikte prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen sürelere ait gün sayısını ifade etmektedir.

Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

Örneğin; 30/03/2010 tarihinde tahsis talebinde bulunan bir sigortalının doğum tarihi 25/06/1973 olup talep tarihinde aranan yaş koşulu bu sigortalı için 54’tür.

Tahsis Talep Tarihi: 30/03/2010

Doğum Tarihi: 25/06/1973

Yaşı: 05 / 9 / 40 (54 yaş koşulu yerine gelmemiştir.)