Sindirim sistemi strese karşı oldukça hassas olup, çeşitli bulgularla ve belirtilerle kendisini ifade etmeye, böylece "Bana fazla baskı yapıyorsun" dercesine sizi bu belirtilerle de ikaz etmeye çalışır. EMSEY Hospital'dan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk konuyla ilgili bizi aydınlattı.
Aşırı stresli olan kişiler ne tür sindirim sorunları ortaya çıkıyor
Stres yemek borusu, mide ve barsaklarda farklı yansımalarla kendini gösteren birçok problem oluşturabilir. Bilim adamları uzun yıllardır stres faktörlerine bağlı sindirim sistemi bulguları ve belirtilerini tanımlayabilmek için sınıflamalar ve tanı kriterleri oluşturmuşlar ve çeşitli zamanlarda da bu kriterleri güncellemişlerdir.
Strese bağlı olarak kişilerin;
Yemek borusunda; takılma hissi, yutma zorluğu
Midede; şişkinlik dolgunluk, geğirti, hazımsızlık, ülser benzeri ağrı, bulantı, kusma
Barsaklarda; karın ağrısı, ishal, kabızlık, ishal veya kabızlık atakları yaşayabilirler.
Ancak önemli olan husus, sindirim sistemi belirtilerinin kesin olarak stres kaynaklı olduğunu söylemek için Gastroenteroloji uzmanınca diğer nedenlerin olmadığının teyit edilmesi bu yönde gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması gereklidir. Aksi takdirde sindirim sisteminde belirttiğimiz belirtileri kendi, kendimize strese bağlıdır diyerek hekime müracaat etmemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Aşırı şişkinlik, tokluk hissi, şişkinliğe bağlı nefes almada zorluk, buna bağlı olarak aşırı baş ağrısının yaşanması gibi nedenlerin çoğunun stres kaynaklı olduğunu söylemek mümkün...
Bulantı, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, son zamanlarda belirginleşen dışkılama alışanlığında değişiklik, makattan kanama gibi alarm bulguları olmadan şişkinli, hazımsızlık, doygunluk, ishal veya kabızlık ataklarının strese bağlı olabilme ihtimalinin yüksek olabileceği söylenebilir. Ancak yine de hekim tarafından bu tanının konulması gerektiği hususunu vurgulamak gerekir.
Stres yaşayan ve mide-barsak sorunu yaşayan kişilere öneriler
Öncelikle sindirim sistemi şikayeti yaşayan hastalar mutlaka Gastroenteroloji uzmanınca değerlendirilmelidir. Şikayetlerin stres faktörlerinden kaynaklandığı yönünde tanı konulması tedavi açısından da önemlidir. Bu suretle hastaların beyinlerini kurcalayan "acaba bende kötü bir rahatsızlık mı var" sorusundan kurtulması da hastanın tedavisinde önemli bir aşamayı oluşturacaktır. Hekimin bu safhada beslenme hususunda önerileri ve vereceği ilaç tedavisi destekleyici olacak, mide barsak sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki burada hastalara önemli görev düşmektedir. Stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak kalmak, tedavilerden tam fayda görmeyen hastalarda psikiyatri uzmanının desteği de gerekebilecektir.
Stresten uzak kalmak şüphesiz önemli. Ancak stresi uzaklaştıramıyorsak beslenmede nelere dikkat etmeliyiz.
Gerekirse diyetisyenden bu hususda destek alınmalı
Şişkinlik gibi problemleri olan hastalara öneriler