Bilmiyorum, oturduğumuz yerden milyar dolarlık mega şirketleri yargılamak ne kadar üsturuplu bir hareket; ama bazen çok net bir şekilde bir şeylerin yanlış yapıldığını görebiliyormuşum gibi geliyor. Eminim size de oluyordur bu. Bunu en net, geçtiğimiz hafta Zuckerberg Facebook’a bir “Dislike” butonu geleceğini açıkladığı zaman hissetmiştim. Şimdi de yeni ve benzer bir gelişme Twitter cephesinde cereyan etti.
Re/code’un haberine göre, Twitter şu sıralar yeni bir özellik üzerine çalışıyor. Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey’nin geri dönmesiyle birlikte kullanıcı tabanını büyütmeye çalışan firma, bunun çaresini en temel taşlarından birini oynatmakta bulmuş belli ki. Zira Twitter’ın üzerinde çalıştığı bu yeni özellik, kullanıcıların 140 karakterden uzun tutan içerikleri yaratıp yayınlayabilmeleriyle ilgili.
Bunun henüz tam olarak nasıl ve ne şekilde olacağı belirli değil. Dikkat etmişsinizdir, yakın zamanda Twitter özel mesajlarda karakter sınırlamasını kaldırmıştı, fakat Tweet’lerin kendisinde de böyle direkt bir kaldırma beklenmiyor. Onun yerine, belki “uzun içerikler” ve 140 karakterlik içerikler için ayrı sekmeler açılabilir; belki uzun içeriklere 140 karakterlik bir özet istenir, sonra okuyucu beğenirse uzununa tıklamak için ayrı bir şeye tıklar… Bilmiyoruz, şu an bunların her biri spekülasyon.
Benim emin olduğum tek şey, bunun Twitter’a kullanıcı kazandırmayacağı. Twitter’ın 140 karakter sınırı, bir “mikro-blog” olarak insan beynindeki çok özel ve hiç kullanılmamış bir bölgeye hitap ederek firmayı bu büyük başarıya getirdi. Bir veya öteki şekilde kaldırılması, Twitter’ı sokaktan geçen beşinci sosyal medya alanı yapar. Firmanın gittikçe Facebook’laşmaya çalışmasının bir parçası gibi geliyor bu bana; açıkçası bunu da pek anlamlı bulmuyorum. Bilmiyorum, siz ne diyorsunuz?