Sağlık Bakanlığı’nın gereksiz ilaç yazımını önlemek için ‘negatif performans’ uygulaması hazırlığı dikkatleri en çok reçete yazan doktorlara çevirdi. Sıralamada aile hekimleri zirveye oturdu. Aile hekimleri, bu yılın ilk altı ayında muayene ettikleri hastaların 72 milyon 315 binine reçete yazdı. Aile hekimlerini, ikinci basamak devlet hastanelerinde çalışan doktorlar izledi.
Doktorların baktığı hasta, yaptığı ameliyata göre maaşlarından çok kazandıkları performans sisteminde değişikliğe gidiliyor. Gereksiz ve çok ilaç yazan doktorun performansı düşürülecek. Böylece fazla ilaç yazan doktorun aldığı ücret de azalacak. Yeni dönemde maaşı en çok düşecek hekimlerin hangi sağlık kuruluşunda çalıştığı bilgilerine Cihan Haber Ajansı (Cihan) ulaştı.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’ndan alınan rakamlara göre; Türkiye’de en çok ilaç aile hekimleri tarafından yazılıyor. Bu yılın ilk 6 ayında SGK’ya fatura edilen 157 milyon 72 bin reçetenin, 72 milyon 315 binini birinci basamak sağlık sunucusu olarak bilinen aile hekimleri yazdı. Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar da muayene ettikleri hastaların 41 milyon 634 binini reçeteyle eczaneye gönderdi. Aile hekimi, devlet hastanesi tedavilerinde iyileşemeyenlerin gittiği eğitim ve araştırma hastanelerindeki reçete sayısı ise 10 milyon 714 binde kaldı.
ÖZEL HASTANELER DE REÇETE YAZIMI FAZLA
Sigortalı hastaların özel hastanelere gitmesinin önünün açılmasının ardından buralarda yazılan reçete sayısı da hızla arttı. 2011 yılının ilk 6 ayında özel sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi olan hastalara 27 milyon 693 bin reçete verildi. Üniversite hastanelerindeki hekimlerin reçete sayısı diğer hastanelere göre çok düşük kaldı. Daha riskli hastaların gittiği üniversite hastanelerindeki doktorlar aynı dönemde 4 milyon 715 bin reçete yazmakla yetindi.
162 MİLYON MUAYENE VE TEDAVİ
Öte yandan sağlık hizmetlerine erişimin önündeki engellerin kaldırılmasıyla hastaneye başvurularda ve reçete sayısında da patlama yaşandı. Geçen yıl kişi başına müracaat sayısı yıllık 7.3’e ulaştı. Bu yıl ise bu sayı 8’e çıktı. Tedavi ve reçete sayıları bu yılın ilk altı ayında geçen yılın ilk altı ayını geride bıraktı. Hastanelere başvuru ve yazılan reçete sayısında ortalama yüzde 15 artış oldu. Geçen yılın ilk altı ayında 137 milyon 968 bin muayene ve tedavi yapılırken, bu yıl aynı dönemde hastanelerdeki tedavi 161 milyon 969 bine çıktı. Geçen yıl vatandaşların tedavileri için 9.2 milyar lira ödeme yapan SGK, bu yılın ilk altı ayında 11 milyar lira ödedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz