Nemrut'un restorasyonuna ODTÜ talip

ADIYAMAN (İHA) - UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'nda restorasyon ve koruma çalışmaları için Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında görüşmelerin başladığı açıklandı.

2001 yılından beri Prof. Dr. Herman Brijder başkanlığındaki Hollanda'nın Amsterdam Üniversitesi kazı ve koruma çalışmalarını yürüten ekibin, Nemrut Dağı'ndaki çalışmaları durdurulmuştu. Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bölgeye yaptığı ziyaretin ardından yeniden restorasyon çalışmalarının başlatılacağı açıklandı. Adıyaman Valisi Halil Işık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ODTÜ yetkililerinin müşterek çalışma içersinde olduklarını ve en kısa sürede çalışmaya başlanacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Vali Işık, ören yerinde restorasyon ve koruma amaçlı çalışmaların erken başlaması gerektiğine vurgu yaparak, "Dünyada güneşin en güzel doğup battığı, 2 bin 206 metre yükseklikteki dünyanın en yüksek açık hava müzesi, doğu ve batı senteziyle mitolojik tanrı heykellerinin yer aldığı ören yerinin restorasyonunun bir an önce başlaması çok önemli. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri Adıyaman'a gelerek burada yaptıkları ön çalışmalar neticesinde, Nemrut Dağı'nda yeniden restorasyon çalışmalarının başlatılmasını bekliyoruz. Bakanlık ören yerinde yeni çalışma yapılmasında, son derece kararlı ve yakın bir tarihte üniversitelerle çalışma başlatacak" dedi.

Vali Işık, bakanlık yetkilileriyle ODTÜ'nün müşterek çalışma içersinde olduğunu kaydederek, "Ancak bu çalışmaların başlatılması için gerekli mali kaynakların, projelerin ve alt yapı çalışmalarının hazırlanması gerekiyor. Çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak projeyle, kaç yıllık bir master programı çıkacağı belli olacak" şeklinde bilgi verdi.

Reklam
Reklam