Nepal depreminde ölü sayısı artıyor

Nepal'de, 8 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından dün Everest Dağı yakınında meydana gelen 7,3 ölçekli depremde ölenlerin sayısı 50'yi aştı.

Nepal'de, 8 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından dün Everest Dağı yakınında meydana gelen 7,3 ölçekli depremde ölenlerin sayısı 50'yi aştı.

Yetkililer, Nepal'de en az 48 kişinin öldüğünü, 1000'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. Hindistan'dan da en az 17 kişi öldü.

25 Nisan'daki büyük depremde en fazla kayıp veren, Katmandu'nun doğusundaki Sindhupalchowk bölgesinde yine ölümler olduğu belirtiliyor.

Nepal hükümeti, ülkenin 75 bölgesinden 31'ini etkileyen depremde 1006 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Deprem, Nepal'e komşu ülkelerden Hindistan'ın başkenti Delhi ve Bangladeş'in başkenti Dakka'da da hissedildi.

Reuters ajansı Hindistan'da binaların yıkılması sonucu en az 5 kişinin öldüğünü duyurdu. Çin'e bağlı Tibet'te de düşen kayaların bir kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.

Nepal'de, Namche Bazar kenti çevresini vuran depremin merkezinin başkent Katmandu'nun 83 kilometre doğusunda, Çin sınırı yakınındaki bir kırsal alanda olduğu bildirildi.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu depremin 18,5 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu.

Yerel saatle 12.35'te meydana gelen depremin ardından Nepal'in başkenti Katmandu'da insanların korkuyla binalardan dışarıya kaçtığı bildiriliyor.

Katmandu'daki Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Paul Dillon önceki saatlerde Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Chautara kentinde ölenler olduğunu, bazı binaların da yıkıldığını söylemişti. Chautara, geçen ayki depremde en ağır kaybı veren Sindhupalchowk bölgesinin yönetim merkezi.

Nepali Times gazetesi editörü Kunda Dixit da attığı tweette, "Katmandu'da dört katlı bina yıkıldı. Enkaz altında yoldan geçenlerin bulunduğu düşünülüyor." dedi.

Reklam
Reklam

Sarsıntıdan 30 dakika sonra Katmandu'nun doğusundaki Ramechhap'da 6,3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

'İnsanlar dehşet içinde'

7,3 büyüklüğündeki deprem sırasında bir yardım konvoyuyla dağlık alanda bulunan BBC muhabiri Yogita Limaye, yazdığı Tweette "Yerin uzun süre sarsıldığını hissettik. Yakındaki dağdan toz bulutları ve taşların dağıldığını gördük." dedi.

Limaye BBC yayınında da, "Panik duygusunu gayet iyi anlıyorum. 2,5 haftadır sarsıntılar devam ediyor. Ama bu defaki gerçekten çok uzun sürdü. İnsanlar dehşet içinde." diye konuştu.

UNICEF adına bölgedeki bir okulda hasarı inceleyen Kent Page, "Okul çökecek zannettik. İnsanlar çok büyük bir korku içinde. Benim için de ürkütücüydü. İki büyük deprem yaşayan çocukların neler hissettiğini düşünemiyorum. Nepalli çocukların durumu hakkında büyük bir kaygı içindeyiz."ifadelerini kullandı.

BBC'nin eski Nepal muhabiri Charles Haviland, bugünkü depremin psikolojik tahribata yol açtığını belirtiyor.

Haviland, "Köylere yardımlar ulaştırılırken, normal hayata dönülüyor gibiydi. Depremzedeler yeniden umut beslemeye başlamıştı. Yavaş yavaş geri gelen o güvenlik duygusu, sanırım bu son depremle büyük bir darbe yedi." dedi.

Reklam
Reklam

BBC bilim muhabiri Jonathan Amos da, son depremin 25 Nisan'daki kadar büyük olmasa da büyük bir sarsıntı olduğuna işaret ediyor ve kayalık bölgenin derinlerindeki biriken basıncın hala tamamıyle dışa çıkmamış olduğunu söylüyor.

İlk depremde yıkılmasa da büyük hasar gören binaların daha sonraki artçı sarsıntılarda yıkılmış veya girilmez halde olabileceği, dolayısıyla bu kez ölü ve yaralı sayısının daha düşük olmasının umulduğu belirtiliyor.

8 binden fazla kişi ölmüştü

Nepal'de 25 Nisan'da da 7,8 büyüklüğündeki bir deprem meydana gelmiş, 8 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Geçen ayki depremden büyük zarar gören Katmandu'da sık sık güçlü artçı sarsıntılar meydana gelmekteydi.

Katmandu'da esnaflık yapan Prakash Shilpakar, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Bu defaki sarsıntı gerçekten büyüktü" dedi.

BBC'nin Katmandu'daki muhabiri Olivia Lang ise, deprem sırasında büyük bir panik yaşandığını belirtti. Lang, "Son günlerde pek çok artçı sarsıntı meydana geliyordu. Bu defaysa insanlar dışardaydı ve sarsıntı çok uzun sürdü. Burada yaşayanlar yalnızca kendileri için kaygı duymuyor. Katmandu'da çalışan insanların çoğunun yakınları, önceki depremde büyük tahribat yaşayan köylerde oturuyor." dedi.

Reklam
Reklam