Neşet Ertaş Haberleri Araştırıldı

Ahi Evran Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü Öğrencileri “Neşet Ertaş’ı Saygıyla Anıyoruz” ilkesinden hareketle medya...

Ahi Evran Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü Öğrencileri “Neşet Ertaş’ı Saygıyla Anıyoruz” ilkesinden hareketle medya analizi yaptı.

Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı öğrencileri habercilik dersi kapsamında gazetelerin Neşet Ertaş Cenaze Törenine gösterdiği ilgi ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma kapsamında 26 Eylül 2012 tarihli 11 ulusal gazete derinlemesine incelendi.

Araştırma ile ilgili bilgi veren Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Özdemir, araştırma kapsamında tutulan 26 Eylül 2012 tarihli 11 gazetenin öğrenciler tarafından incelendiğini söyledi. Özdemir, araştırmada gazetelerin haber, fotoğraf, köşe yazısı, manşet, sürmanşet ve alt manşet kategorilerinde değerlendirildiğini belirtti. Özdemir, Neşet Ertaş Cenaze Törenine görsel medyanın yazılı medyaya göre daha fazla önem verdiğini anlatarak, 26 Eylül 2012 tarihinde Türkiye’de gündem oluşturan en önemli haberin Neşet Ertaş Cenaze Töreni olması gerekirken bu haberi sadece bir gazetenin manşetine taşıdığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye için oldukça önemli olan bir sanatçının cenaze töreni ile ilgili olarak gazetelerde yayınlanan haberlerin yetersiz olduğunu anlatan Öğr. Gör. Mehmet Özdemir istatistiki bilgiler vererek, “Toplamda 11 gazete incelenmiştir. Baktığımızda gazetelerin hepsi kamuoyu tarafından yakından ilgilenilen gazetelerdir. Bu gazetelerin 26 Eylül 2012 tarihindeki toplam sayfa sayısı 308’dir. 308 sayfanın sadece 6 sayfasında Neşet Ertaş’ın Cenaze Törenine yer verilmiştir. Bu sonuca göre Neşet Ertaş Cenaze Töreni gazete sayfalarının sadece yüzde 2’sini işgal etmiştir. Gazeteler toplamda 967 haber yayımlarken bu haberlerin sadece 24’ü Neşet Ertaş Cenaze Töreni ile ilgilidir. Yine gazetelerde toplamda 946 fotoğraf yayınlanırken bu fotoğrafların sadece 39’u Neşet Ertaş Cenaze Töreni ile ilgilidir. Gazetelerde 130 köşe yazısı yazılmıştır ancak köşe yazılarının sadece yüzde 5’inde Neşet Ertaş’a yer verilmiştir” dedi.

11 gazetenin sadece 1’inin haberi manşetten verdiğini kaydeden Özdemir, “Gazetelerde toplamda 20 sürmanşet yayınlanmasına rağmen Neşet Ertaş Cenaze Töreni ile ilgili 3 sürmanşet yer almaktadır. Yine yayınlanan 52 alt manşetten 7’si Neşet Ertaş Cenaze töreni ile ilgilidir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi olarak seçilen Neşet Ertaş Cenaze Törenine, araştırma sonucuna göre gazetelerin göstermiş olduğu ilginin yetersiz olduğunu belirten Öğr. Gör. Özdemir, gazetelerin bu ve benzeri konulara daha hassas yaklaşmaları gerektiğini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: