Neşter-1 davasında 41 sanığa hapis

ANKARA (İHA) - Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) tıbbi malzeme alımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan ve aralarında doktorlar, ilaç firması yetkilileri ve bürokratların bulunduğu 63 sanıklı Neşter-1 Operasyonu davasında karar çıktı. Mahkeme; 41 sanık hakkında örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak, piyasada mal darlığına sebep olmak ve görevi kötüye kullanmak suçlarından çeşitli hapis cezaları verdi. Mahkeme ayrıca, yolsuzlukta ihmali olduğu gerekçesiyle dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ve dönemin bürokratları hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına bir kısım sanık, sanık avukatları ile müdahil SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve hazine avukatları katıldı. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, esas hakkında daha önce verdiği mütalaasını tekrar ettiğini söyledi. Duruşmada söz alan müdahil avukatları sanıkların cezalandırılmalarını talep ederken, sanık avukatları ise müvekkileri için beraat kararı verilmesini, aksi bir hüküm kurulacak ise indirim maddelerinden yararlandırılmalarını istedi. Duruşmaya katılan sanıklara son sözleri soruldu. Sanıklar suçsuz olduklarını belirterek mahkemeden beraat talep etti.

Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, kararı akşam saatlerinde açıkladı. Buna göre mahkeme, sanıklar İbrahim Erdoğan hakkında örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve mal darlığı yaratmak suçlarından 2 yıl 4 ay hapis cezası; Hasan Çevik hakkında örgüt üyesi olmak, mal darlığı yaratmak suçlarından 1 yıl 3 ay hapis cezası ve bu cezanın ertelenmesi; Kemal Erhan hakkında örgüte yardım etmek ve piyasada mal darlığına sebep olmaktan 10 ay hapis cezası ve erteleme; Mehmet Nazif Edin, İsmail Uğur hakkında örgüt üyesi olma, piyasada mal darlığına sebep olma, müteselsilen dolandırıcılık suçlarından 2'şer yıl 3'er ay 10'ar gün hapis cezası; Salih Uğur, Cenk Toparlaklı, Murat Özgüzel, Haydar Obalı, İlker Usluer hakkında örgüt üyesi olmak, mal darlığına sebep olmak ve müteselsilen dolandırıcık suçularından 2'şer yıl 3'er ay 10'ar gün hapis cezası ve 210 YTL para cezası; Cezmi Mutlu, Mehmet Tümer hakkında örgüt üyesi olmak, müteselsilen dolandırıcılık suçlarından 1'er yıl 3'er ay hapis cezası ve erteleme; Mert Aygen, Emin Aydın Ünal hakkında örgüt üyesi olma, görevi kötüye kullanma ve mal darlığına sebep olma suçlarından 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası; Handan Coşkun Aygen, Atilla Küçükyalçın, Fuat İlker Çubukçu, Sinan Karaaslan, Şaziye Banu Ünal hakkında örgüte yardım etmek suçundan 5'er ay hapis cezası ve erteleme; Mehmet Tüysüz, Leyla Tekbulut, Ahmet Tatar, Hüseyin Ünver, Osman Kerim Sürücü, Cumhur Çeken, Levent Yıldıran hakkında örgüte üye olma ve piyasada mal darlığına sebep olma suçlarından 1'er yıl 3'er ay hapis cezası ve erteleme kararı verdi.

Reklam
Reklam

Mahkeme; doktorlar Derviş Oral, Mehmet Metin, Ender Örnek, Barboros Dokumacı, Ferhan Özmen hakkında örgüte yardım etmek, görevi kötüye kullanma suçlarından 1'er yıl 3'er ay hapis cezası ve erteleme verirken; Kenan Ömürlü, Hakan Adanalı, Mehmet Oğuz hakkında ise örgüte yardım etme, müteselsilen dolandırıcılık suçlarından 1'er yıl 16'şar ay 10'ar gün hapis ve 210 YTL adli para cezası ve erteleme verdi. Mahkeme; bürokratlar Aziz Demirhan Atasoy, Ertah Rıfat Telhan, Fikri Üçgül hakkında görevi kötüye kullanmak suçlarından 10'ar ay hapis ve erteleme kararı verdi.

Mahkeme ayrıca bilgilerin sızdırılması ile ilgili birleşen dosyada ise, memur Tamer Seher, avukat Nurullah Albayrak hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan 10'ar ay hapis cezası ve erteleme verirken; Mehmet Nazif Edin ve Ender Toprak'ın ise bu suçlardan beraatine karar verdi. Mahkeme ayrıca 22 sanığın da beraatine karar verdi.
Mahkeme sanıklara verilen kararı oy çokluğuyla alırken, üye Kadir Kayan bir kısım sanıklar hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan verilen beraat kararı ile kamu kurumuna karşı dolandırıcılıktan ceza verilen sanıklara beraat verilmesi gerektiğini belirterek karara şerh koydu.

Reklam
Reklam

Mahkeme, 1998 yılından sonra malzeme fiyatlarının tespitine öncülük eden SSK'nın zamanında müdahale etmeyerek fiyatları güncellememesi sebebiyle ortamın oluşmasına ve kamunun zarara uğramasına katkıda bulunmalarından dolayı ihmali görülen dönemin Bakanı, dönemin SSK yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey bürokratları hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.