'Netanyahu'nun özrünü kabul etmiyoruz'

İsrail seçimlerinde üçüncü olan Arap Koalisyonu'nun lideri Odeh İsrail Kanal 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Netanyahu'nun özrünü kabul etmiyoruz. Çünkü bu gerçek bir özür değil. Sözleriyle en temel haklarını kullanan ve oy veren Arap seçmenleri kışkırttı" ifadelerini kullandı.

Odeh, Netanyahu'yu 'ağız değiştirmekle' de suçladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçim günü kullandığı ve ırkçılıkla suçlandığı 'Sağcı hükümet tehlikede, Arap seçmen sandığa akın ediyor' ifadesi nedeniyle özür diledi.

Reklam
Reklam

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ülkede yaşayan azınlıkların temsilcileriyle bir araya gelen Netanyahu, "Birkaç gün önce söylediğim şeylerin bazı İsrail vatandaşı Arapları incittiğini biliyorum. Benim niyetim bu değildi, özür dilerim" ifadesini kullandı.

İsrail'de 27 Mart'ta yapılan erken genel seçimler sırasında Netanyahu, "Sağcı hükümet tehlikede. Arap seçmen sandığa akın ediyor. Solcu sivil toplum kuruluşları onları otobüslerle oy vermeye götürüyor" demişti.

Irkçılıkla suçlanmıştı

Netanyahu'nun bu sözleri ırkçı olmakla eleştirilmiş, seçimlerde ikinci parti olan merkez-sol eğilimli Siyonist Birlik lideri İzak Herzog, İsrail başbakanına, "Arap seçmenlerden özür dilemesi" çağrısında bulunmuştu.

Herzog, "(Netanyahu) İsrail vatandaşlarının beşte biri için kullanmayı seçtiği sözlerle, Yahudi geleneğine zarar verdi ve İsrail toplumunu oluşturan insan mozaiğini parçalamaya devam etti. Sözcülerinin ara bulmaya yönelik sözleri açtığı yarayı iyileştiremeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

Reklam
Reklam

Nüfusun 2 milyonu Filistinli

İsrail'in sekiz buçuk milyonluk nüfusunun yaklaşık iki milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor.

Tel Aviv yönetimi, İsrail vatandaşlığı alan söz konusu Filistinlileri "İsrailli Arap" diye tanımlıyor.

Filistinliler ise İsrail'i "işgalci" olarak gördükleri için bu bölgeyi "1948 toprakları" olarak nitelendiriyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık dört milyon Filistinli yaşıyor.

Kaynak: AA

Bisikletle gökdelene çıktı

Erzik'in UEFA'daki son günü

'İsrail nükleer müzakereye sızdı'