NEÜ'de "Kişioğlu-Türk-Atsız" Konferansı Düzenlendi

Nevşehir Üniversitesi'nde (NEÜ) "Kişioğlu-Türk-Atsız" konulu konferans düzenlendi.

Nevşehir Üniversitesi'nde (NEÜ) "Kişioğlu-Türk-Atsız" konulu konferans düzenlendi.

NEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun'un konuşmacı olarak katıldığı konferansa, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta Türk boylarını tarihçesini anlatan Ercilasun, Türk adını dünya tarihine Göktürklerin armağan ettiğini 720'lerden itibaren yerli ve yabancı kaynaklarda 10 binlerce belge ve kaynaklar da Türk kelimesi geçtiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Nihal Atsız'ın edebiyatçı kimliğinin yanında önemli bir tarihi geçmişi de olduğunu Türk ismi tarihe tanıtan Göktürk tarihini çok iyi bildiğini ve Türk Edebiyatına kazandırdığı önemli kitaplarında da buradan esinlendiğini kaydeden Ercilasun, "Atsız, Türk tarihi içinde gönül ve zihin olarak eriten biridir. Aynı zamanda Atsız Zeki Velidi Togan'ın öğrencisidir. Atsız'ın nasıl bir ortamdan geldiğini nasıl bir eğitim aldığını buradan da anlayabiliriz" dedi.

Atsız'ın çıkardığı dergileriyle o zamanın ki tek parti dönemini eleştiren bir tarz sergilediğini ve her fırsatta dergilerinin kapatıldığını ifade eden Ercilasun, Atsız'ın Türk destanını ilmi bir şekilde anlatan Togan'ın çalışmalarını da dergilerine taşıdığını çıkardığı dergilerin önemli bir fikir dergisi özelliği taşıdığını belirtti.

Evliya Çelebi'yi seçme eserler olarak ilk çeviren edebiyatçının da Atsız olduğunu, bunu da çok az insanın bildiğini kaydeden Ercilasun, Atsız'ın eski Anadolu Türkçe'sine hakim olmasının yazdığı kitaplarda da etkisinin olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Program sonunda Ercilasun'a, Pekacar günün anısına plaket takdim etti.

Muhabir: Murat Asil

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz