Nevşehir’de 10 Milyon Yıllık Gergedan Fosili Bulundu

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bilim adamları tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşadığı...

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bilim adamları tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşadığı belirtilen gergedan fosili bulundu.

Ürgüp ilçesine bağlı Sofular köyünde, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Paleontolog Mevlüt Çoşkun, Öğretim Görevlisi Ayhan Yiğit ile araştırma görevlileri Simge Gökkoyun ve Tuğçe Şener’den oluşan ekibin yürüttüğü yüzey araştırma çalışmalarında, eşine çok nadir rastlanan ve gergedana (Ceratotherium Neumayri) ait olduğu düşünülen kafatası fosili bulundu.

Reklam
Reklam

Akdeniz Bölgesi'nde yaşadığı bilinen Ceratotherium Neumayri’ye ait kafatası fosilinin yanı sıra aynı fosil yatağında Proboscidea (fil), Artiodactyla (çift toynaklılar) ve Carnivorlara (etçiller) ait çeşitli örnekler de bulundu.

Yüzey araştırmalarına başkanlık yapan Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu, Geç Miyosen döneme ait olan fosillerin yaklaşık 9-10 milyon yıllık olduğunu ve bu türlerin de daha çok ormanlık ortamda yaşadıklarının bilindiğini ifade etti.

Başoğlu, bir dere yatağında bulunan fosil için bilimsel kazı yapılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunulduğunu söyledi.

Başoğlu, dünyanın en zengin fosil yataklarından birine sahip olan Ürgüp ilçesi ile Gülşehir ilçelerine bağlı bazı köylerdeki yüzey araştırmalarının sürdürüleceğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: