New Horizons: 6 Adımda Dört Gün Sonra Plüton'a Ulaşacak Olan Muhteşem Uzay Görevini Tanıyalım

Gelin, el ele verelim, bu muhteşem uzay cihazının harika macerasını hep beraber iredeleyelim.

New Horizons, NASA'nın uzaya Plüton sistemine varması ve oradan buluntularla dönmesi için yolladığı uzay probunun ismi.

New Horizons, inanılması güç ama, bundan tam dokuz buçuk sene önce çıktı yoluna. 19 Ocak 2006 tarihinde, Flordia'dan fırlatılan New Horizons, Plüton için yollanan ilk uzay görevi oldu.

New Horizons yolda giderken de boş durmadı. Yaklaşık sekiz sene önce, 2007'de Jüpiter'e yakın uçan prob, buradan aldığı yerçekimi desteğiyle hızını on dört bin kilometreye çıkardı. Fakat Jüpiter geçişinin en önemli yanı, New Horizons'ın içindeki veri toplama araçlarını test etmekti. Cihaz bu sınavdan alnının akıyla ayrıldı.

Reklam
Reklam

Bu fotoğraf onun Jüpiter'den çektiklerinden bir tanesi. New Horizons, Jüpiter sonrası sistemlerin korunması için uykuya yatırıldı. Senelik kontroller haricinde yolu kapalı geçiren cihaz, 6 Aralık 2014'te geri yuandırıldı.

Prob birkaç gün önce kendi kendini güvenli moda alınca bir an NASA'yı panik sardı ama, bu sorun geçtiğimiz gün çözüldü ve New Horizons resmen yoluna devam etmeye başladı. Hedefine ne zaman mı varacak? 14 Temmuz 2015'te. O tarihte Plüton'un etrafındaki ilk turunu atacak olan New Horizons'ın getirdiği bulgular, mutlaka uzay bilimlerine kusursuz katkılar sağlayacaklar!