NEW ORLEANS (İHA) - Katrina kasırgası sonrası binlerce kişinin boğularak öldüğü tahmin edilirken, polise kurtarma çalışmaları yerine giderek büyüyen silahlı yağma çeteleriyle mücadeleye odaklanma emri verildi.
ABD Başkanı George Bush katıldığı bir televizyon programında, bölgede suç işleyenlere müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizdi. Bush sözünü ettiği suçları, yağma, fahiş fiyattan petrol satışı, sigorta dolandırıcılığı olarak sıraladı.
New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin de, polislerin kurtarma çalışmalarını bırakıp çoğu silahlı olan yağmacıları durdurmaya yoğunlaşmasını istedi.
Kentteki yağmacıların sayısının giderek arttığı, şehrin dört bir yanındaki dükkanlara girerek silah çaldığı belirtiliyor.
Louisiana Valisi de, askerlerin sadece yağmacılarla uğraşmasını sağlamak amacıyla, Washington'dan ek kurtarma ekipleri gönderilmesini istedi.
Bu arada ABD'de Katrina kasırgasının vurduğu New Orleans kenti Belediye Başkanı Ray Nagin'in talimatıyla tamamen boşaltılıyor. Yüzde 80'i sel sular altında olan kentte kalanlar, otobüslerle Lousiana eyalet merkezine ve Teksas'a götürülüyor. Tahliye edilecekler arasında bir stadyuma sığınan 20 bin kişi de var. Kasırga öncesinde verilen tahliye emrine rağmen 50 ila 100 bin kişinin New Orleans'ta kaldığı düşünülüyor.
Birçok kişi çatılarda günlerdir kurtarılmayı beklerken, binlerce kişinin boğulmuş olmasından endişe ediliyor. Kurtarma ekipleri hala çamurlu sel sularında ya da enkaz altında mahsur kalanları toplamaya çalışıyor. Kentte elektrik ve içme suyu yok.
Kurtarma çalışmalarına katılmaları için New Orleans'a takviye birlikler gönderiliyor.
Louisiana ve Mississippi'de felaketten en fazla etkilenen bölgelere toplam 10 bin asker daha gönderilecek. Böylece kasırga bölgesinde görevlendirilen asker sayısı 21 bine çıkacak.
ABD Başkanı George Bush, ülke tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri olduğunu söylediği kasırganın yaralarını sarmanın 'yıllar alacağını' söyledi.
Kamu sağlığı için bölgede olağanüstü hal ilan eden Amerikan yönetiminin İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, içme suyu, gıda ve çeşitli malzemeler taşıyan bin 700 kamyonun yola çıktığını söyledi.
Amerikan hükümeti ayrıca 10 bin kişiye tedavi hizmeti verebilen 40 acil tıbbi tesis kurduğunu açıkladı.