New York'ta diplomasi maratonu

Birleşmiş Milletler'in 65. Genel Kurul toplantıları, Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un açılış konuşmasıyla New York'ta başladı. Bir hafta sürecek toplantılar sırasında gözler daha çok liderlerin ikili görüşmelerinde olacak.

Birleşmiş Milletler'in 65. Genel Kurul toplantıları, New York'ta başladı.

Açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, tüm ülkelere sorunların ve belirsizliklerin arttığı bir dönemde birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

Ban Ki-Moon, örgütün, yoksulluğun ve nükleer silahların olmadığı, daha yeşil, güvenli ve müreffeh bir dünyaya yönelik iddialı bir gündemi olduğunu söyledi.

"Daha iyi bir dünya için daha güçlü bir Birleşmiş Milletler oluşturulması" çağrısı yapan Genel Sekreter, "Adalet olmadan barış olamaz. Gelin şu net mesajı birikte gönderelim: İster büyük olsun ister küçük, hiçbir ülke, vatandaşlarının haklarını ihlal etmesi halinde cezadan muaf olamaz" dedi.

Reklam
Reklam

30 Eylül'de sona erecek Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları, örgütün yine New York'ta organize ettiği Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'ni izliyor.

Bu zirvede konuşan ABD Başkanı Barack Obama, kalkınmanın herkes için stratejik bir konu olduğunu vurgulamış, yoksulluktan çıkmak isteyen ve bunun için işbirliğine hazır olan ülkelerle birlikte çalışma vaadinde bulunmuştu.

Gözler ikili görüşmelerde BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus ise BM Genel Kurul toplantıları sırasında en önemli görüşmelerin, Genel Kurulu salonu içinde değil dışında yapılacağını söylüyor.

Jonathan Marcus'a göre, liderler arasında yapılacak bire bir görüşmelerde üzerinde en çok konuşulacak ülkeler; İran, Somali, Sudan ve Yemen olacak.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın bugün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la bir araya gelmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları sırasında Somali'deki BM barışgücünün geleceği, Sudan'ın bölüneceğine yönelik kaygılar ve Yemen'deki şiddetin yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadele ve Birleşmiş Milletler'in yapısında reforma gidilmesi de, ele alınacak diğer konular.

Reklam
Reklam

Türkiye toplantılarda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında üst düzey bir heyetle temsil ediliyor.

Heyette, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bulunuyor.