Nezle ve grip, iş gücü kaybına yol açıyor

Kış aylarında baş gösteren solunum yolu hastalıklarının ihmal edilmesi durumunda ciddi sıkıntıya yol açacağını belirten uzmanlar, zamanında yapılan teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlhan Özbek, yeterli istirahat ve gerekli ilaç tedavisi uygulanmadığı taktirde hastalığın uzayacağını belirterek, "Sigara , alkol, dengesiz beslenme, uykusuzluk da tabloyu uzatır ve hastalık kalıcı bir hale, yani, kronik duruma gelir" dedi.

Nezle ve grip gibi hastalıkların kısa sürede yayılarak salgına dönüşebileceğine işaret eden Özbek, bunun sonucunda da iş gücü kaybının ortaya çıktığını söyledi. Kış aylarında artan hastalıklarda gece-gündüz ısı farkı, hava sıcaklığında genel düşme, serin esintilerin artması gibi etkenlerin rol oynadığını anlatan Dr. Özbek, "Bu aylarda küçük ihmaller, sağlık açısından ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Özellikle solunum yolları hastalıklarında önemli artışlar görülüyor. Nezle, grip, bademcik iltihabı, sinüzit en sık görülen hastalıklar oluyor. Yaşanılan ortam ve mevsim önemli etkendir. Havaların serinleme sürecinde kişiler hazırlıksız yakalanıyorlar. Rüzgara maruz kalmak, okulların açılması, şehir nüfusunun artması bazı hastalıkların yayılmasında uygun ortam oluşturuyor. Zamanında teşhis ve tedavi edilmediği takdirde nezle, grip gibi hastalıklar kısa sürede yayılarak salgına dönüşüyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

DİNLENMEK ŞART

Hastalıklarda tam iyileşmeden istirahata son verilmemesini tavsiye eden Özbek, "Zamanında ve doğru tedavi için doğru teşhis konulması büyük önem taşıyor. Tam bir kulak, boğaz, burun muayenesi, endoskopik ve tomografik incelemeler, tanı konulmasını kolaylaştırır. Tedavilerinde ise enfeksiyonun ciddiyetine göre, antibiyotikler, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, vitaminler, burun damlaları kullanılır. Bu hastalıkların tedavisi sürecinde istirahat etmek şarttır. Su kaybı çok olur. Bu nedenle hasta bol sıvı almalıdır. Vitamin açısından zengin yiyeceklere dayalı diyet uygulanmalıdır. Bu tür hastalıklarda, genellikle, tam iyileşmeden istirahata son verilmemesi tavsiye ediliyor. Aksi takdirde hastalık daha uzun süre etkili oluyor" diye konuştu. Op. Dr. Özbek, tedavinin yarım bırakılması durumunda hastalığın uzayacağını hatırlatarak, şunları söyledi:

KRONİK DURUMA GELEBİLİR

"Sigara , alkol, dengesiz beslenme, uykusuzluk da tabloyu uzatır ve hastalık kalıcı bir hale, yani, kronik duruma gelir. Üst solunum yollarında ortaya çıkan hastalıkların en önemli etkisini, 'işgücü kaybı' oluşturuyor. İstirahat etme zorunluluğu, hastanın işten uzak kalmasını gerektiriyor. Bulaşıcı olmaları nedeniyle çevreye etkisi de olumsuz oluyor. Özellikle okul çocukları arasında, aynı ortamda yaşamanın ve aynı havayı solumanın doğal sonucu olarak hastalık birden yayılıyor. KBB hastalıklarından korunmak için iyi giyinmeli, sigaradan uzak durulmalı, bol vitamin, özellikle C vitamini alınmalı. Enfeksiyonlu kişilerle temastan kaçınılmalı. Çocuklar terli kalmamalı, ellerini sık yıkamalı, uykularını yeterince almalı. Büyükler ise sokağa ve rüzgara korunarak çıkmalı. Dengeli beslenmeli, stresten uzak kalmalı."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: