Nezleden korunmak için hijyene dikkat

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sırrı Kılıç, özellikle kış aylarında bütün yaş gruplarında sıkça rastlanan nezlenin çoğunlukla griple karıştırıldığını belirterek, hastalığın genellikle hafif seyreden bir yapısının olduğunu ve ortalama olarak erişkinlerde yılda 2-4, çocuklarda ise 6-8 kez görüldüğünü söyledi.

Nezle hastalığı üzerine bilgiler veren Prof. Dr. Kılıç, "Özellikle kış aylarında bütün yaş gruplarında en sık görülen nezle, diğer adıyla soğuk algınlığı; nezle virüslerinin neden olduğu sürekli burun akıntısı, hapşırma, öksürme, gözlerde ve boğazda yanma hissiyle seyreden, gribin aksine genellikle ateş görülmeyen üst solunum yolu enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı semptomları, genellikle virüs vücuda girdikten 1 ila 4 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık, genellikle hafif seyreder ve 1 hafta kadar sürer. Buna rağmen, özellikle kış aylarında iş ve okul günü kayıplarıyla soğuk algınlığı birinci sırada yer almaktadır. Başka semptomlar görülmesi ya da semptomların birkaç haftadan fazla sürmesi, daha ağır bir hastalığın göstergesi olabilir. Bu durumda vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Birkaç virüsün neden olduğu soğuk algınlıklarının dışındaki soğuk algınlıklarının aşısının olmadığına dikkat çeken Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kılıç, hasta olan kişilerin hapşırma ve öksürmesiyle ortama bulaşan virüslerin solunmasıyla veya hasta kişilerin ellerine bulaşan salgılardan virüsün sağlıklı kişilere bulaşmasının söz konusu olabileceğini belirterek, bu sebeple hasta olan kişilerin hastalığı yaymanın mümkün olduğu ilk 3 gün boyunca kalabalık yerlere gitmemelerini önerdi. Prof. Dr. Kılıç, "Birkaç virüsün neden olduğu türleri hariç, soğuk algınlığının aşısı yoktur. Bulaştırma, hastalığın ilk 3 gününde meydana gediğinden, hasta olanların bu dönemde kalabalık yerlere gitmemeleri gerekir. Hastalık süresince bol sıvı gıdalar alınmalı. Günde en az 10 bardak su içmek, burun akıntısı ve terlemeyle kaybedilen suyu yerine koyar. Burun ve solunum yollarındaki şişme ve tıkanıklığı azaltır. Ayrıca, soğuk algınlığı süresince hastalar sigara ve alkol gibi maddeler kullanmamalıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Sırrı Kılıç, soğuk algınlıklarında ellerin yıkanmasının ve toplu yaşanılan yerlerdeki banyo ve lavaboların sık sık temizlenmesinin, hastalığın sağlıklı kişilere de bulaşmasına karşı koruyucu yöntemler olduğunu kaydetti.