Nif Çayı'ndaki Kirliliğe Çiftçi Tepkisi

- MANİSA'nın Şehzadeler İlçesi'nde çiftçiler, kum ocaklarının ve sanayi tesislerinin Nif Çayı'nı atıklarıyla kirlettiğini söyledi. Hafta içinde denetimle birlikte kirliliğin azaldığını

- MANİSA'nın Şehzadeler İlçesi'nde çiftçiler, kum ocaklarının ve sanayi tesislerinin Nif Çayı'nı atıklarıyla kirlettiğini söyledi. Hafta içinde denetimle birlikte kirliliğin azaldığını söyleyen çiftçiler, ancak haftasonu denetimin olmadığını, bunu fırsat bilen tesislerin atıklarını çaya bıraktığını iddia etti.
İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nden doğup Manisa'da Gediz Nehri'yle birleşen Nif Çayı'ndaki kirliliğe çiftçiler tepki gösterdi. Bölgede mısır, üzüm, domates ve karpuz yetiştiriciliği yapan çiftçiler, sorunu pek çok kez yetkililere bildirmelerine karşın çözülmediğini belirtip, bu duruma çare bulunmasını istedi.
'CANLI YAŞAMIYOR'
Aşağı Çobanisa Mahallesi'nde çiftçilik yapan 69 yaşındaki Emin Akay, "Nif Çayı'ndaki durum rezillik. Bizim çocuklarımız burada yüzmeyi öğrendi. 1990'dan sonra Nif Çayı zehir akıyor. Kemalpaşa'nın, Turgutlu'nun pislikleri buraya geliyor. Mısırı, domatesi yiyen yok. Kendi malımızı, kendimiz yiyemiyoruz" dedi.
'ESKİDEN PLAJ GİBİYDİ'
Çiftçi Raşit Akkaya ise sorunu daha önce birçok kez dile getirdiklerini, ancak bir değişiklik olmadığını söyledi. Denetimlerin sıklaştırılmasını ve arıtma tesislerinin devreye girmesini isteyen Akkaya, "Eskiden buralar plaj gibiydi. Tavuk ve büyükbaş kesimhanelerinin pislikleri buraya akıyor. Kum ocakları, fabrika atıkları en büyük zararı veriyor. Doğayı koruyalım diyorlar, ama söylüyoruz, kimse ilgilenmiyor. Denizi de kirletiyor. Nif Çayı, Gediz Nehri ile buluşuyor. Oradan denize dökülüyor. Doğaya zarar vermiş oluyoruz. Arazilere büyük zararı var. Kışın çay taşıyor, pislikleri tarlaya bırakıyor. Cumartesi- pazar kimse ilgilenmiyor diye bütün atıksuyu salıyorlar. Suya girenlerde yaralar oluşuyor. Yan tarafta tahliye kanalı var. Devlet taşan suların tahliyesi için orayı açtı. Ama Turgutlu'nun bütün kanalizasyonu oraya akıyor. Oradan 50 bin, 100 bin dönüm arazi sulanıyor. Mecburen sulamak zorundayız. Kimyasallar toprağa giriyor. Turgutlu'da arıtma tesisi inşaatının başladığını duyduk, biran önce devreye girmesini istiyoruz" diye konuştu.
Bir diğer çiftçi Rıfat Apak ise geçmişte burada balık tuttuklarını belirterek, kirliliğinin hem köylünün sağlığını tehdit ettiğini, hem de doğayı katlettiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: