Niğde’de 1.gıda Tarım Ve Hayvancılık Çalıştayı Yapıldı

“Niğde 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı” Niğde Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.Niğde...

“Niğde 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı” Niğde Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Niğde Tarımındaki sorunlar ve çözüm noktaları kapsamında düzenlenen çalıştaya katılım yoğundu.

Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası Başkanlığı, Niğde Veteriner Hekimler Odası, Tarım Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilciliği, Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Niğde İli Süt Üreticileri Birliği, Bor Süt Üreticileri Birliği, Niğde İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Ahiler Kalkınma Ajansının işbirliği ile gerçekleştirilen 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’na Niğde Vali Yardımcısı Hanlar İden, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu ile daire müdürleri, oda başkanları ve çiftçiler katıldı.

Reklam
Reklam

Çalıştayda ilk konuşmayı Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar yaptı.

Kenar, “Ülkemizde ve tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de tarımın, insan yaşamının temelini oluşturan gıda maddeleri gereksinimlerini karşılama, belirli kesime istihdam sağlanması gibi nedenlerle stratejik önemi giderek artıyor. Tarım, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik ve sosyal sektördür. Bizler dünyayla rekabet edebilmek için daha ucuz maliyetle, kaliteli ve daha çok üretmek zorundayız'' dedi.

Çalıştay’da tarımsal üretim kalitesini artırmak için neler yapılması gerektiğine değinen Başkan Kenar, “Mera alanlarının ıslah edilmesi, patates üretiminin yanında daha az masraflı, daha az su ihtiyacı duyan ürünlerin seçilmesi, fidancılığın yaygınlaştırılması, hayvancılığın cazip hale gelmesi için çalışmalar yapılması ve çiftçi eğitimlerine ağırlık verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Çalıştay’da bir konuşma da Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür yaptı.

Gıda ve tarımın hayatımızda çok önemli olduğunun altını çizen Rektör Görür, “Niğde Üniversitesi olarak Tarım Ürünleri ve Teknolojileri Fakültesi kurduk ve ilk kez bu dönem 30 tane öğrenci alacağız. Kayıt yaptıracak olan her öğrenciye de yılda 9 ay 500 TL burs verilecek” dedi.

Reklam
Reklam

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, ise, “Yeni kurulan Fakültemiz Türkiye’de bir ilk olan bir Fakültedir. Niğde nüfusunun yüzde 55’i tarımla geçiniyor. Bu Türkiye’ye baktığımız zaman Türkiye’ye ters bir orantı. Aslında yüzde 55 bir ilde tarımla uğraşan nüfus açısından epeyce büyük bir rakam. Yani Niğde’nin tarımı, Niğde’yi tatmin edecek kadar.

Niğde merkeze baktığımız zaman her yıl en az 6-7 Bin göç alan bir iliz. Köy, kasaba ve İlçelerden Niğde merkeze doğru göçün olduğunu, merkezden de yine farklı İllere göç olduğunu görüyoruz. Benim şahsi fikrim örneğin Nevşehir turizm ili, Kayseri sanayi şehri, Niğde tarım ili. Destek yapılacaksa; Nevşehir’in turizmine, Kayseri’nin sanayisine, tarım ili olan Niğde’nin tarımına da daha fazla yatırım yapılmalı diye düşünüyorum” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz